Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att ta bort delade turer

/
  • På äldreboendet Ängslyckan i Hedesunda har tre personer anställts för att kunna täcka behovet när de delade turerna slopas.

De delade turerna kritiseras ofta.
De anses dåliga för personalen som får långa arbetsdagar.
Men det är dyrt att ta bort dem.

Annons

I slutet på augusti beslutade kommunstyrelsen i Gävle att alla delade turer skulle tas bort på försök under ett års tid i Hedesunda. Verksamhetschefen Katrin Svensson fick fria tyglar att genomföra detta.

Tvärtemot vad man kan tro var det inte bara jubel över att helt plötsligt få möjlighet att anställa nio nya personer, sex i hemtjänsten och tre på boendet Ängslyckan.

Personalen var orolig för att de skulle få åka till Gävle och jobba när de blev övertaliga i Hedesunda. Men det var inte tanken enligt politikerna.

Verksamhetschefen och planeraren var oroliga för vad all personal skulle ägna sig åt om dagarna.

Problemet är att inom omsorgen behövs mycket personal på morgonen och mycket personal på kvällen och inte så mycket personal där emellan. Det är därför delade turer finns. En person som har en delad tur jobbar på morgonen, är ledig mitt på dagen och jobbar igen på kvällen.

Inom hemtjänsten i Hedesunda hade personalen åtta delade turer på sex veckor. Varje jobbhelg, de jobbar varannan helg, hade de en delad tur. Då jobbade de först från klockan 7 till 12 och sedan klockan 16 till 21.

Delade turer passar verksamheten bra men inte personalen. Arbetsdagen blir lång och många vittnar om att det är svårt att känna sig ledig de där timmarna mitt på dagen.

I Gävle kommun har alla rätt till heltid. Det går alltså inte att ta in någon för bara förmiddagspasset eller kvällspasset. Så hur har det blivit nu då?

Dagpersonalen jobbar oftast klockan 7 till 16. Och kvällspersonalen oftast klockan 12 till 21. Det finns variationer och alla jobbar inte heltid. Men grundschemat ser ut så här.

Det krävs alltså två personer för att täcka en delad tur.

Det innebär att på eftermiddagen när det är som lugnast i hemtjänsten är personalstyrkan nästan dubbel.

Att ta bort de delade turerna under ett år i Hedesunda beräknas kosta 7,5 miljoner kronor. Pengarna har avsatts under finansförvaltningen.

Enligt en beräkning som Gävle kommun har gjort skulle det kosta cirka 100 miljoner kronor att ta bort de delade turerna på alla vård- och omsorgsboenden i kommunen. Då är hemtjänsten inte medräknad.

Mer läsning

Annons