Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Earth Hour: Nu släcks ljusen

/

På lördagskvällen ägde den stora klimatmanifestationen Earth Hour rum. I Gävle släcktes Stortorget ner och i Sandviken ordnades en akustisk konsert.

Annons

LÄS OCKSÅ: Akustisk konsert i kandelaberljus på Earth Hour

LÄS OCKSÅ: Fokus på miljön – föreläsare pratar om att leva på sopor

Årets Earth Hour-manifestation handlade om hur världen måste lämna beroendet av olja, kol och gas för att bli fossilfria. Syftet var att lägga fokus på klimatfrågan genom att släcka lampor och slå av elektriska apparater en timme mellan 20.30 och 21.30.

Gävle kommun deltog genom en manifestation på Stortorget där gatuljusen släcktes och hiphopgruppen Gforce spelade, dessutom serverades det lokalproducerad mat. För att uppmuntra människor att ställa bilen var det gratis att åka på stadsbussarna i Gävle mellan 18.00 och 22.30 för den som visade upp sin bilnyckel.

I Sandviken anordnades en gratis akustisk konsert i Kulturcentrum med levande ljus.

Förra helgen publicerade amerikanska Nasa data gällande globala medeltemperaturer, som visade att både januari och februari i år har varit rekordvarma beroende på klimatförändringarna och väderfenomenet El Niño. Mätningarna visade att det i alla fall tillfälligt har varit mer än 1,5 grad varmare än under förindustriell tid. I klimatavtalet som tecknades i Paris i december, angavs 1,5 grad som en gräns som världen skulle försöka begränsa uppvärmningen till.

DEBATT: Från klimatanalfabetism till ett globalt klimatavtal på nio år

Mer läsning

Annons