Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter barnporrfallet: Nu skärper polisen säkerhetsrutinerna

/

Den chef inom Gävleborgspolisen som misstänktes för barnpornografibrott blev säkerhetskontrollerad i Stockholm.
Men framöver ska samtliga kontroller i stället ske inom polisens respektive region.
– Det har varit för otydligt, säger Erik Lagerholm, chef för verksamhetsskydd i polisregion Mitt.

Annons

LÄS MER: Nytt avslöjande: Polisen missade flera pedofillarm om chefen i Gävleborg

Polischefen i Gävleborg som i höstas slutade efter misstankar om barnporrbrott godkändes vid säkerhetsprövningen – trots flera pedofillarm. Han tillhörde då den del av personalen inom polisens nya organisation, som infördes 2015, som blivit tillsatt nationellt och säkerhetskontrollerats i Stockholm.

Arbetarbladet har tidigare skrivit att det handlar om en chef från Gävle, men som hade sin arbetsplats i Uppsala när tjänsten upphörde.

Chefen var en av flera personer inom polisregion Mitt som anställts och säkerhetskontrollerats nationellt i Stockholm. Så kommer det inte att fungera framöver, något som UNT rapporterade om under fredagen. Säkerhetskontrollerna kommer i stället att göras inom region Mitt, där Gävleborgs län, Uppsala län och Västmanlands län ingår.

LÄS OCKSÅ: Polischef i Gävleborg slutade efter misstankar om barnporrbrott

– Det har varit otydligt vilka som har varit säkerhetsprövade och inte. Med vissa undantag kommer vi nu kräva att all personal säkerhetsprövas inom regionen. Om jag varit regionalt ansvarig för säkerhetsskyddet har det tidigare varit svårt att veta om varje anställd varit säkerhetsprövad, säger Erik Lagerholm, chef för verksamhetsskydd i polisregion Mitt, till Arbetarbladet och fortsätter:

– Vi ska göra allt vi kan för att alla anställda som finns fysiskt i exempelvis polishuset i Gävle ska vara säkerhetsprövade inom region Mitt.

Regionen ska alltså kontrollera att alla som har sin anställning nationellt men jobbar inom regionen verkligen är säkerhetskontrollerade. Finns inga uppgifter om att personal redan är kontrollerad ska en egen säkerhetskontroll göras.

Vid kontrollerna görs bland annat en personlig intervju och registerkontroller, som är hårdare ju högre tjänst det gäller. Men det går förstås att smita under radarn för den som inte finns i register och lyckas bluffa sig igenom intervjun.

Hur säkerhetskontrollen kunde missa den tidigare misstänkte chefen är fortfarande inte utrett.

– Vi tittar på det, säger Lars Björsund, nationell chef för verksamhetsskydd, till UNT .

LÄS MER:

Kritik inom polisen: "Mycket märkligt hur det här har skötts"

Misstankar mot polischef sopades under mattan – nu JO-anmält

Han rasar mot tystnaden om polischefen: "Jag blir så jävla arg"

Mer läsning

Annons