Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter första hjälpen – fotbollssommaren med Zlatan

/
  • Michael Hartmann och Amanda Dackell tränar hjärt- och lungräddning i samband med grundutbildningen till behörig första hjälpare.
  • Amanda Dackells dröm är att bli läkare. Hans dröm går i uppfyllelse om några veckor. Michel Hartmann ska följa fotbollslandslaget som första hjälpare under EM i Frankrike.

Röda korsarna Michel Hartmann och Amanda Dackell tränar hjärt- och lungräddning. Hon drömmer om att bli läkare, han ska följa fotbollslandslaget som första hjälpare under EM i Frankrike.

Annons

De är två av tolv Gävlebor som gått en nästan fyra dagar lång utbildning för att bli behöriga första hjälpare. Allt under ledning av Alexander Helgesson som hittills varit den ende i Geflekretsen av Röda Korset med den kvalifikationen. Innan sommaren ska de vara tjugo och vid årets slut trettio. Det är inget orealistiskt mål – intresset är jättestort.

– När vi gick ut med vår förfrågan fick vi 200 svar. Jag har sovrat bland ansökningarna för att få en grupp med olika bakgrunder, här finns både pensionärer, studenter och arbetslösa, förklarar Alexander Helgesson.

Två dagars praktikantkurs har föregått grundutbildningen. Som behörig första hjälpare klarar man det mesta frånsett att göra medicinska bedömningar; hantera akuta sjukdomstillstånd, nack- och ryggskador, sår- och brännskador och även ge psykologiskt stöd.

Röda Korsets första hjälpare är lätt igenkända i sina röda overaller på idrotts­evenemang, marknader ­eller vid festivaler. Alexander Helgesson har redan sex inbokade uppdrag i sommar för den färska gruppen från Gävle, bland annat Blodomloppet i Hudiksvall, Gävle Triathlon och Ockelbo marknad. I fortsättningen tror han att det kommer att handla om två-tre varje månad året runt. Själv har han varit med bland annat i Almedalen och på Bråvallafestivalen i Norrköping.

– Då var vi 80 frivilliga från Röda Korset som fanns som stöd för de 40 000 besökarna.

Att kunna hjälpa andra är den vanligaste drivkraften. Så även för Amanda Dackell som till vardags arbetar som administratör på Plusgymnasiet i Gävle, men har siktet inställt på att bli läkare.

– Jag ville gå den här utbildningen för att få en bekräftelse om det var intressant för mig. Nu är jag jätteladdad och vet att jag vågar agera om olyckan är framme. Jag tror att det blivit mer tillgängligt att hjälpa som en reaktion mot alla sociala medier, man vill i större utsträckning än tidigare söka mänsklig kontakt, säger Amanda Dackell.

Michel Hartmann jobbar på Friskis & Svettis i Gävle. Kärleken tog honom hit för sexton år sedan. Han kommer från Dijon i Frankrike. Den bakgrunden spelade förstås in när han drog vinstlotten att som en av två från Sverige arbeta som första hjälpare under fotbolls-EM i Frankrike i sommar och vara en brygga till den franska sjukvården.

– Jag skickade in min anmälan en dag för sent, men det gick ändå. Fast när beskedet kom 1 april trodde jag först det var ett skämt, skrattar han.

Han åker den 7 juni, tas emot av sina kollegor i franska Röda Korset och hinner träffa sin dotter som bor i Paris innan arbetet börjar. Michael Hartmann ska finnas tillgänglig vid landslagets tre matcher och vid alla träningar. Först i Paris, sedan i Toulouse och Nice får han följa Zlatan och blågult i fotspåren och vara beredd att rycka in om något händer vid sidan av planen.

– Det blir en härlig upplevelse, hela min familj är intresserad av fotboll och ju bättre det går för Sverige, desto längre får jag stanna i Frankrike, säger Michel Hartmann som skrattande betecknar sig som opartisk, men nog anar man att hjärtat klappar lite extra för Les Bleus...

Mer läsning

Annons