Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter fyra år undviker de fortfarande hotellet

/
  • TRE DRABBADE. Tågmästare Ulf Gustafsson och Carina Lagerstedt och hennes man Sven bodde på hotellet 17 maj 2005. I dag begär Ulf alltid om att få sova på en våning nära markplan, medan Carina helt undviker att sova i Gävle. Sven tycker att det är konstigt att de aldrig hörde brandlarmet.
  • MINNS NATTEN. Cirka 50 personer kom för att möta polisen och målsägarbiträde i går. Linda Folcke bodde på Ruddammsgatan 50 när branden inträffade.
  • MÖTER UPP. Advokat Carin Abrahamsson tycker att det ser lovande ut gällande skadestånd till de drabbade. Till vänster Jan Gahnold vid polisens personskyddsenhet och till höger spaningsledare Torbjörn Säfström.

Enligt målsägandebiträde Carina Abrahamsson kan de 180 privatpersonerna som drabbades vid CH-branden 2005, räkna med mellan 10 000 och 20 000 kronor i ersättning.

Tågmästare Carina Lagerstedt sov i ett av hotellrummen.

– Jag övernattar inte här igen, säger hon.

Men skadestånden får vänta tills åtal har väckts.

Annons

Spaningsledare från polisen, Brottsofferjouren och Carina Abrahamsson, advokat och målsägandebiträde kallade i går drygt 180 privatpersoner som drabbades vid CH-branden 17 maj 2005 till ett möte.

Ungefär 50 personer dök upp, både från bostadsrättsföreningen på Ruddammsgatan och hotellgäster.

– Jag är en förmedlande länk och det finns inte så mycket vi kan göra innan det väcks åtal. Då drar det igång med skadestånds anspråk, säger Carina Abrahamsson.

Hon poängterar att det är skillnad mellan materiella skador som täcks av försäkringen och hur man drabbades personligen. Det kan vara allt från att ta sig genom rökfyllda korridorer och sedan stå utanför insvept i ett lakan.

– Det är en traumatisk händelse. Men det finns goda förutsättningar för att få skadestånd, säger hon.

Hon var även målsägarbiträde för dem som drabbades av branden vid restaurang Svarte Jägaren våren 2008. Men skillnaden är att ingen evakuerades då och skadestånd betalades inte ut.

Tre tågmästare som jobbar på SJ övernattade på Scandic Hotell CH, den natten då de tre misstänkta männen anlade en brand.

– Jag vaknade och öppnade fönstret och såg rök. Jag sprang ut i korridoren och började hjälpa polisen med att väcka folk. Sedan kom jag ut på bakgården, men det fanns ingen att fråga. Det gällde att sköta sig själv och hitta ut, säger Ulf Gustafsson.

Men han såg inte kollegan Carina Lagerstedt och hennes man Sven. Han hade inte deras telefonnummer och chefen i Stockholm ringde Carina och berättade att hon måste ut snabbt.

– Vi vaknade av att min mobiltelefon ringde. Vi klädde på oss och det var helt vitt av rök i trapphuset, säger Carina Lagerstedt.

Hennes man Sven undrar varför inte brandlarmet fungerade och varför ingen ringde från hotellreceptionen. Carina jobbar kvar som tågmästare, men övernattar inte i Gävle.

– Jag känner mycket av det som hände. Jag har talat med en beteendevetare om det och ska kontakta brottsofferjouren, säger hon.

Vad tycker ni om 20 000 kronor i ersättning?

– Det är inte pengarna det handlar om. Upprättelsen är viktigare och att någon döms för det. Brandrök kommer vi alltid att förknippa med det vi varit med om, säger Ulf Gustafsson.

 

 

Mer läsning

Annons