Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter kritiken – nu avslutas ambulansöverläkaren Agneta Larssons uppdrag i Stockholm

/
  • Agneta Larsson.
  • Ambulanschefen Simon Nilsson menar att kritiken inte haft någon betydelse för att man nu anställer Agneta Larsson.

Region Gävleborgs ambulansöverläkare Agneta Larsson har den senaste tiden fått mycket kritik för att hon har flera andra uppdrag.
Bland annat som ambulansläkare också i Stockholm.
Nu avslutas hennes konsultuppdrag i huvudstaden och hon anställs som chefsläkare och medicinsk rådgivare i Region Gävleborg.

Annons

LÄS MER: Ambulansöverläkaren sitter på flera stolar – är sällan i Gävleborg

Det var under tisdagsmorgonen som Region Gävleborg gick ut med ett pressmeddelande gällande Agneta Larsson.

Hon har på konsultuppdrag varit medicinskt ansvarig för ambulanssjukvården i Gävleborg men anställs nu på heltid av Region Gävleborg. Hon får en månadslön på 90 000 kronor.

Ambulansläkaren har de senaste veckorna fått mycket kritik för att hon till politikerna uppges ha garanterat att patientsäkerheten inom ambulansen inte på något vis är hotad – trots att nästan var sjätte anställd sagt upp sig.

Och trots att hon själv ganska sällan är på plats i Gävleborg, hon har inte ens haft någon arbetsplats här.

Hon har av anställda beskrivits som mer eller mindre osynlig i verksamheten. En kritik som också Vårdförbundet har stämt in i.

Arbetarbladet kunde tidigare berätta att hon sällan befinner sig i Gävle och jobbar från Stockholm.

Samtidigt som Agneta Larsson jobbat näst intill heltid som ambulansöverläkare i Gävleborg har hon haft flera andra jobb vid sidan om. Bland annat halvtid som ambulansläkare i Stockholm, på det landstingsägda ambulansbolaget Aisab.

LÄS MER: Ambulansläkaren svarar inte på frågor – "Hon vill inte figurera i media"

Det innebär att hon totalt arbetat 125 procent som ambulansöverläkare.

Något som även Stockholm kritiserar. Aisabs vd Åke Östman säger att han inte visste omfattningen av Agneta Larssons uppdrag i Gävleborg, han trodde att hon bara jobbade halvtid här.

– Det är ingen bra situation och det är inget jag accepterar, säger Åke Östman.

Från Aisab ställde man krav på att den totala mängden uppdrag måste minska och det har nu resulterat i att jobbet i Stockholm har avslutats.

I stället har Agneta Larsson anställts av Region Gävleborg. Hon ska jobba heltid och kommer att ha sin arbetsplats i Gävle.

Hon behåller dock sina andra sidouppdrag, som tillsynsläkare för polisens nationella insatsstyrka och på SOS Alarm i Stockholm.

– Det är i mindre omfattning, ett par pass per månad på SOS Alarm och något liknande på polisen, och det är arbete som utförs på kvällar och helger så det påverkar inte oss, säger tf ambulanschefen Simon Nilsson.

Han menar också att den kritik som funnits mot att man bara har haft en inhyrd ambulansläkare som jobbat på distans och sällan är närvarande inte haft betydelse för beslutet att nu anställda Agneta Larsson på heltid.

LÄS MER: Stockholm kritiserar ambulansläkarens dubbelarbete – "Viktigt att vara närvarande"

Orsaken är i stället, enligt honom, det uppdrag som man fått av politikerna att utöka samarbetet mellan ambulansen, hälsocentralerna, akuten och kommunerna.

– I det kommer hon att ha en nyckelroll.

Kommer hon att vara mer synlig nu?

– Hennes primära uppdrag är fortfarande inte att dagligen finnas ute på stationerna. Agnetas fokus ska vara på patientsäkerheten. Men hon kommer att ha sin arbetsplats i Gävle och det innebär att det blir lättare att söka upp henne om det är något man vill diskutera.

Vad är största skillnaden med att hon nu blir anställd i stället för konsult?

– Det borgar för en kontinuitet som vi inte har haft. Jag tror också att man investerar mer av sin själ i arbetet om man är fast anställd, säger Simon Nilsson.

Mer läsning

Annons