Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtat kafé på Sofia Magdalena

/
  • en plats gör gemenskap. Äldreboendet Sofia Magdalena har fått ett eget fik. På måndagar, onsdagar och varannan fredag driver deltagarna i kommunens dagverksamhet Nygården Café Linnea där det serveras hembakta bullar och kakor och längre fram även smörgåsar.
  • premiärdag. Lena Axelsson som brukar gå till Nygården och delta i deras verksamhet var i går med och arbetade på nyöppnade Café Linnea. Tillsammans med personalen Monica Johansson och Monica Wahlund hade hon hjälpt till att baka det som serverades.

I går slog Café Linnea upp portarna på äldreboendet Sofia Magdalena.
Ett efterlängtat fik som ger de boende, deras anhöriga och personal en plats att träffas.

Annons

Dessutom får deltagarna i kommunens dagverksamhet ett meningsfullt jobb.

Syltrutor, rabarberformar, kanelbullar och päronkaka med pinjenötter.

Det hade Café Linnea bullat upp med på premiärdagen.

Allt bakat av deltagare och personal på Nygården, som är en träffpunkt i Gävle för personer med psykiska funktionshinder. Det är också de som ska driva det nyöppnade fiket på Sofia Magdalena.

– Vi kommer att ha öppet tre dagar i veckan till en början. Sedan får vi ser hur efterfrågan är, säger Monica Johansson som arbetar på Nygården.

Idén till kaféet föddes när cheferna för äldreboendet och dagverksamheten träffades och insåg att de kunde ha nytta av varandra. Sofia Magdalena hade ett kök och servering som stod tom och Nygården deltagare som är sugna på att komma ut och jobba.

– Det är bra att ha något att göra. Att ha en sysselsättning, inte bara sitta och spela kort, säger Anders Eriksson.

I går stod Anders i kassan medan Lena hade bakat och Kurt Bauer bidrog till underhållningen genom att spela piano.

Kaféet var fullsatt vid invigningen. De flesta gästerna var boende och personal på äldreboendet. Men även anhöriga fanns på plats.

– Tanken är att anhöriga som kommer på besök ska kunna ta med sig de boende och gå ned och fika här, säger Monica Wahlund som också arbetar på Nygården.

Mer läsning

Annons