Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtat samarbete för invandrare

/
  • FÖR EN BÄTTRE INTEGRATION. Flera av Gävles invandrarföreningar skrev på måndagen under ett avtal om samverkan.
  • I KULISSERNA. Moussa Ndiaye, från Rapatac, fanns givetvis med när Rapatacs internationella nätverk bildades under måndagen.
  • POSITIVA. Elena Al Domanhouri och Nasmin Hamad har olika bakgrund - de tror att ett nätverk som för nationaliteter närmare varandra behövs i Gävle.
  • REDO ATT KÄMPA.

Ensam är inte stark.

Så resonerar Gävles invandrarföreningar och bildar nu ett gemensamt nätverk.

– Sverige är mitt land, det här är mitt samhälle. Varför ska inte vi vara med och bidra med något bra, säger Sherzad Fatih, ordförande i centret för barnens rättigheter i Irak.

Annons

Konceptet Rapatac som vill skapa gemenskap mellan nationaliteter och vara till hjälp för barn och unga i Gävle, växer ytterligare.

Förutom stiftelsen, bolaget och det planerade allaktivitetshuset i Sätra finns nu också Rapatacs internationella nätverk.

På måndagen träffades representanter från de flesta av Gävles invandrarföreningar för att skriva på ett avtal om att delta i det gemensamma nätverket.

Deltagarna beskrev det med ord som "efterlängtat" och "historiskt".

Poängen med nätverket är att bidra till bättre integration för invånare med invandrarbakgrund. Vad de ska göra återstår att bestämma, men att nätverket behövs fanns det inga tvivel om bland besökarna på Stortorget.

– Många behöver hjälp att komma in i arbetslivet. Jag kommer själv från Rumänien och det är viktigt att det finns organisationer som kämpar, säger Elena Al Domanhouri.

Esef Hodovic från Bosniska föreningen är ordförande i det nya nätverket.

– Hos oss finns många högutbildade akademiker. Men de kan behöva lite hjälp för att komma ut i arbetslivet. Då kan ett sådant här nätverk göra nytta, säger han.

Mer läsning

Annons