Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyst brottsling greps i Gävle

En 24-årig finsk medborgare på rymmen häktades i går av Gävle tingsrätt. Han var internationellt efterlyst för att han håller sig undan ett fängelsestraff för rån och förfalskning.
– Jag kan så dålig finska. Det är nästan omöjligt för en svensktalande att sitta i ett finskt fängelse, var hans förklaring.

Annons

Gävlepolisens gripande av en narkotikapåverkad ung man i onsdags såg ut som ett vanligt rutinärende. Han kom gående på en gata på Brynäs och en polispatrull tyckte att han såg påverkad ut.

Men en kontroll av hans identitet och en slagning i polisens register visade han var efterlyst i hela Europa av finsk polis. Han har gjort sig skyldig till rån, förfalskning och narkotikabrott hemma i Finland. Han dömdes till ett drygt års fängelse, men det har inte kunnat verkställas eftersom han hållit sig undan.

Dessutom visade han sig vara misstänkt för en rad nya brott, bland annat rån och rånförsök i Mariehamn på Åland förra sommaren.

Under häktningsförhandlingen i Gävle tingsrätt på fredagen angav han sina dåliga kunskaper i finska som ett skäl till att han höll sig undan. Han kommer från svenskbygderna i Finland.

– Det är bara i teorin som Finland är tvåspråkigt, sa 24-åringen. Jag har suttit i finskt fängelse och jag kan säga att det är nästan omöjligt om man bara pratat svenska.

Han redogjorde lugnt och korrekt för vilka av misstankarna mot honom som han kände till och vilka som han inte ville kännas vid.

Han har varit i Sverige i fyra månader och huvudsakligen bott i Uppsala. För några veckor sedan blev han bostadslös.

– Nätpoker, blev svaret.

Tingsrätten beslutade att han ska häktas och kommer senare att fatta beslut om utlämning till Finland.

Mer läsning

Annons