Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen matlagning på Gävle strand glädjer Majlis - "Jag är van med husmanskost"

/
  • 88-åriga Majlis Ljung trivs som fisken i vattnet på det nya äldreboendet på Gävle strand. Hon är nöjd med rummet, hjälpen från personalen och inte minst husmanskosten som lagas i de egna köken. Här samspråkar Majlis med Emelie Ihrfeldt.
  • Snart serveras lunchen – isterband med dillstuvad potatis. Pensionärerna tar här för sig av sallad och bröd.
  • Kocken Lisa Rydbäck och Sara Karlsson i omvårdnadspersonalen lagar dagens lunch. Kockens uppgift är att samordna matlagningen i de olika köken. Själva matlagningen står i huvudsak omvårdnadspersonalen för.

Pensionärerna som flyttar in på Gävle strand ska få uppleva matlagning från grunden.
Med dofter och skrammel från köket.
De boende som vill kan också få röra i grytorna.

Annons

– Jag kan ju hjälpa till så gott jag kan. Men jag är bättre på att torka golv, säger 88-åriga Majlis Ljung.

Hon är en av ett 20-tal pensionärer som flyttat till det nya boendet invid havet från Sofia Magdalena i centrala Gävle. Maj-Lis Ljung har nu bott i sitt nya hem i en vecka. Hon är lyrisk, både över den ljusa lägenheten, hjälpen hon får och maten.

– Det är husmanskost, vilket jag är van med. Min favoritmat är köttbullar eller korv med potatis. Ibland kan man också ha makaroner till korven.

LÄS OCKSÅ: Rose, 77, flyttar till Gävle strand: "Det blir trevligt men jag vill ha personalen med mig"

För första gången satsar Omvårdnad Gävle på matlagning i egna kök. För några år sedan gjordes dock ett lyckat försök på Furugården.

– Vi vill utveckla måltidskonceptet för att få en högra kvalitet. Måltiden är väldigt central för äldre på flera vis. De ska kunna få vara delaktig i matlagningen utifrån egen vilja, forma menyer och få en doftupplevelse. Mat ska vara en njutning hela livet, säger enhetschef Maria Pettersson.

Tror du att gamla människor orkar hjälpa till i köket?

– Inte alla. Däremot är det här kring mat socialt, de kan prata kring maträtter och det kan väcka minnen. Jag pratade med några damer som flyttade in i går. De sa att maten varit som på restaurang och att de tyckte om kycklingen och fisken. Det blev ett samtalsämne. Alla kommer kanske inte att vara med i matlagningen men det blir något att prata om, svarar Maria Pettersson.

Om du är 85 år och vill ha maten serverad på en bricka på sängen, är det möjligt?

– Ja, absolut. Man får välja själv vem man vill äta med, vart och vid vilken tid. Vi har från början kunna tillgodose det. När vi nu lagar mat på enheterna har vi mat som vi kan ta fram och värma upp

När det gäller kommunens andra äldreboenden tas maten från Sodexo. Anders Rhodin, dietist Gävle Omvårdnad, vill noga betona att man inte på något sätt är missnöjd med Sodexo utan att maten därifrån är god. Det egna köket på Gävle strand handlar i stället om att ge pensionärerna en större matupplevelse.

– Vi vill utmana traditionell äldreomsorg, hitta nya arbets- och förhållningssätt, säger Anders Rhodin.

MER LÄSNING: Vårdpersonalen oroas över flytten: "Jag vill inte hamna inom hemtjänsten"

Det gäller även andra aktiviteter på äldreboendet, pensionärerna ska så långt som det är möjligt få forma sin egen vardag.

– Så här inledningsvis är vi i ett uppstartsskede när det gäller att få till mat överhuvudtaget. Maten ska lagas i fyra kök av de som jobbar på äldreboendet. Matlagningen sker under ledning av en kock. Alla som sökt tjänster på Gävle strand vet att det ingår matlagning som en syssla, säger Anders Rhodin.

Tidigare har personalen bara kokat potatis och gjort i ordning sallad till den huvudrätt som man tagit från Sodexo,

– Nu ska man laga köttgryta och fisk från grunden. Det kommer att ta 10-40 minuters längre tid för en måltid. Vi tror att den tiden finns och blir det knappt om tid kan alltid kocken rycka in, säger Rhodin.

Hur blir det då ekonomiskt? Rhodin säger att livsmedelskostnaden blir lägre och att man bättre kan ta tillvara mat som blir över. Å andra sidan blir personalkostnaden högre.

– Summa summarum blir ekonomin på samma nivå, säger Anders Rhodin.

ÄNNU MER LÄSNING: Stort intresse för att bygga på Gävle strand

Kommunen vill som sagt förgylla pensionärernas vardag, men också helgerna.

– Vi vill anordna temafester. Damerna som jag pratade med i går tog upp det här med surströmmingsfester, kräftskivor och grillaftnar redan nu. De pratade om att de vill ha starköl och en hutt till. Det är otroligt spännande vad de här samtalen väcker för tankar, säger Maria Pettersson avslutningsvis.

Mer läsning