Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ej självmordsbenägen” efter flera överdoser

Om någon har försökt att ta livet av sig upprepade gånger ska personen alltid få kontakt med psykiatrin, enligt nya riktlinjer i Gävleborg. Socialstyrelsen kritiserar bristfälliga insatser sedan en man i västra Gästrikland dött efter den senaste i raden av flera överdoser.

Annons

Mannen, som var i 40-årsåldern, led sedan mer än 20 år tillbaka av förlamning och svår smärta. Vid flera tillfällen hade han överdoserat starka smärtstillande läkemedel. Ändå gjorde psykiatrin bedömningen att mannen inte var självmordsbenägen. Han hänvisades till att ha samtalskontakt med en psykolog.

I december avled mannen efter en överdos. Börje Svenson, chefsläkare hos primärvården, anmälde fallet till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

De bedömer att patienten uppfyllde flera riskfaktorer för självmord. Därför skulle psykologens återkommande bedömningar av självmordsrisken ha dokumenterats i journalen. En vårdplan borde ha upprättats där det bland annat skulle ha framgått var psykologen skulle ha vänt sig om patienten mådde sämre.

– Kritiken är ändå ganska snäll. När någon begår självmord är det alltid ett misslyckande från vården, säger Börje Svenson.

Tillsammans med ansvariga för psykiatrin har han infört nya riktlinjer sedan i våras. En patient som gjort upprepade försök till självmord ska per definition alltid bedömas som självmordsbenägen. Rutinerna för samverkan och ansvarsfördelning kommer också att ses över när det gäller patienter med komplicerad problematik.

Men att någon försöker ta sitt liv flera gånger utan att bedömas som självmordsbenägen är enligt Börje Svenson ovanligt. Inte minst den situation som den nu avlidne mannen befann sig i.

– Det här är ett oerhört komplicerat fall med ett långt och besvärligt lidande, en tragik som är bottenlös, säger han.

Mer läsning

Annons