Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eklund ska åter undersökas

Anders Eklund kommer att bedömas av ännu en psykiatrisk expert, innan rättsliga rådet tar ställning till om han behöver vård i stället för fängelse. Först i slutet av september väntas Falu tingsrätts dom mot Eklund.

Annons

Socialstyrelsens rättsliga råd bordlade på tisdagen fallet Eklund och väntas ta upp frågan igen 2 september. Under tiden har man anlitat ett så kallat vetenskapligt råd för en ny bedömning av Eklund psykiska status. Uppdraget har gått till Anders Forsman, känd professor i rättspsykiatri vid Göteborgs universitet.

Det innebär att Forsman kommer att träffa Eklund och sedan lämna sitt utlåtande innan rådet fattar beslut.

Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska utredning före rättegången kom fram till att Eklund inte led av en allvarlig psykisk störning. Vid rättegången i Stockholm fick advokat Leif Silbersky Falu tingsrätt att gå med på att begära att den utredningen granskas av socialstyrelsens rättsliga råd.

Silberskys mål med det är att Eklund ska förklaras allvarligt psykiskt störd och dömas till sluten psykiatrisk vård i stället för fängelse.

Rättegång återupptas senare

I väntan på rättsliga rådets behandling ajournerades rättegången.

Senare under september återupptas rättegången mot Eklund, och då avgör Falu tingsrätt i sin dom om det blir vård eller fängelse. Det är mycket ovanligt att en domstol går emot rättsliga rådet slutsats.

Rättsliga rådet inhämtar ett tiotal gånger per år ett utlåtande från ett vetenskapligt råd i samband med sina granskningar av rättspsykiatriska utredningar.

Mer läsning

Annons