Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomen, politikern och gode vännen

En engagerad politiker, en suverän ekonom och en bra lyssnare. Men också en fantastiskt bra kompis.
Gävles förre kommunpolitiker Håkan Vestlund var omtyckt och respekterad bland både kollegor och allmänhet.
I onsdags kväll somnade han in efter en längre tids sjukdom. Han blev 65 år.

Annons

Håkan Vestlund var som liten en tillbakadragen pojke som gömde sig i mammas kjol när han blev blyg. Ingen trodde då att han skulle växa upp och bli en mäktig politiker. Men så blev det. Och det är just för hans ödmjuka, men ändå drivande stil som många minns honom.

Håkan Vestlund hann med en rad uppdrag under de 40 år som han var politiskt aktiv. Under 25 år, mellan åren 1971 och 1996, var han kommunalråd i Gävle. Han började redan som 24-åring i kommunfullmäktige och var då den yngste medlemmen i landet.

Arbetarbakgrund

 

Allting började 1942, året då Håkan Vestlund föddes. Familjen bodde i Nybo och han bodde en stor del av barndomen i Forsbacka. Pappan var fabriksarbetare, senare vaktmästare och taxichaufför. Mamman jobbade inom konfektionsbranschen och var bland annat ändringssömmerska. På 1950-talet flyttade familjen till ett hyreshus i Valbo.

I sin ungdom var Håkan Vestlund en idrottsentusiast och på sommaren var det fotbollssturneringar mellan byarna i Valbo, medan det på vintern var ishockey i Mackmyra som gällde.

Idrottsintresset fanns kvar även i de äldre åren och under Brynäs IF:s glanstid på 1970-talet och in på 1980-talet var han med i klubbens styrelse, en kort tid som ordförande. Han försökte även gå på så många matcher som möjligt och heja på sitt favoritlag.

Började på banken

 

Intresset för ekonomi fanns där under alla år och karriären började när Håkan Vestlund blev banktjänsteman på Sundsvallsbanken på 1960-talet. Samtidigt började han att intressera sig för partipolitiken och han var aktiv i socialdemokraternas ungdomsförbund. I valet 1966 nominerades han som ungdomskandidat. Därefter började den politiska karriären i Gävle.

1967 blev han medlem i kommunfullmäktige och fyra år senare utsågs han till kommunalråd för socialroteln. Han var då 28 år och Sveriges yngsta kommunalråd. 1977 fortsatte uppdragen med en ordförandepost för kommunstyrelsen. Samtidigt blev han kommunalråd för finansroteln.

Hittade lösningar

 

Håkan Vestlund gjorde snabbt karriär i politiken och fick en stark ställning i det kommunala livet. Han gjorde sig känd för att vara en god lyssnare. Under sammanträden kunde han ofta vara tillbakadragen i början för att i slutet efter långa diskussioner komma med den bästa lösningen på ett problem.

Under många år var han även ordförande i Gävle socialdemokratiska arbetarekommun och ledamot i partistyrelsen. Han hade dessutom uppdrag för Sparbanksstiftelsen förvaltningsbolag och Sparbanksstiftelsen i Västerås.

Allting fick ett abrupt slut 1996. Håkan Vestlund avgick från samtliga politiska förtroendeuppdrag efter några skandaler inom Kommunförbudet Gävleborg. Håkan Vestlund hade inte begått några övertramp personligen, motivet enligt honom själv var ”att hans namn var en belastning för partiet”. Håkan Vestlund fortsatte dock som revisor åt kommunen, men lämnade sitt sista politiska uppdrag 2007.

Sedan 1983 var han sambo med Anne-Charlotte Lindberg, som dock gick bort för bara en kort tid sedan. Tillsammans ägde och drev de under de sista åren Lottas närbutik på Söder.

De närmaste släktingarna är sonen Thomas med familj och brodern Göran.

Mer läsning

Annons