Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomismart lär unga vuxna att ta makten över sina pengar

/
  • Emelie Bernhardsson Vennberg och Stina Lundqvist från Ekonomismart lär unga vuxna att bli självsäkra konsumenter och få ut mer av sina pengar.
  • Ekonomismart åker runt i Sverige och föreläser. Denna vecka är de på Färnebo folkhögskola i Gävle.

Mellan den 15:e och 18:e mars hålls utbildningen Ekonomismart på Färnebo folkhögskola i Gävle. Den riktar sig till unga vuxna arbetslösa och går ut på att de ska bli självsäkra konsumenter och få ut mer av sina pengar.
– Vi vill skapa "aha-upplevelser" och ge verktyg för att kunna göra aktiva och medvetna val, säger Emelie Bernhardsson Vennberg, utbildningsadministratör för Ekonomismart.

Annons

Utbildningen är ett samarbete mellan Finansinspektionen, Konsumentverket, Folkuniversitetet och Sparbanksstiftelsen Nya. Sedan 2009 har föreläsare från Ekonomismart åkt runt i landet och nu är Emelie Bernhardsson Vennberg och utbildningsresursen Stina Lundqvist på plats i Gävle.

– Syftet är att främja sparandet i Sverige. Vi tar upp frågor som rör budget och sparande under föreläsningarna, säger Emelie Bernhardsson Vennberg.

Alla som deltar får ett intyg från Folkuniversitetet som visar att de gått en utbildning i konsumenträtt och privatekonomi. Intyget är bra att ha med i sitt CV när man ska söka jobb.

Varför har ni valt att fokusera på unga vuxna?

– Kronofogden har identifierat unga vuxna som en extra utsatt målgrupp. Det är svårt att ta sig in på arbetsmarknaden i dag. Det är även svårare att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Emelie Bernhardsson Vennberg.

Men Ekonomismart riktar sig även till alla yrkestitlar som kommer i kontakt med målgruppen.

– Vi har träffat lärare, diakoner, coacher och så vidare. Här i dag kommer det till exempel att vara ett utbildningspass för lärarna på Färnebo folkhögskola. Tanken är den att vi går igenom Ekonomismarts material för att de ska kunna använda sig av det i sin förebyggande verksamhet, säger Emelie Bernhardsson Vennberg.

Ekonomismart håller sina utbildningar för små grupper, för att de ska se alla och för att det ska finnas tid för reflektion.

– Vi vill ha ett samspel mellan oss som föreläser och deltagarna. För att få det måste vi ju skapa det här trygga rummet. Det ska vara avslappnat och avdramatiserat, säger Emelie Bernhardsson Vennberg.

En av deltagarna i Ekonomismarts utbildning är Mattias Forsgren, 26.

Vilket är ditt bästa spartips?

– Att spara långsiktigt. Man måste tänka på vad man gör och inte ta hastiga beslut, säger Mattias Forsgren.

Mer läsning

Annons