Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elektroniska räkningar skapar irritation

Den tekniska utvecklingen går framåt och alla är glada.
Nja, Gävleborgs befolkning är inte odelat förtjust över att få räkningar skickade via e-post.

Annons

Posten har på nytt gett SIFO i uppdrag att undersöka svenskarnas attityder och vanor till fysisk och elektronisk kommunikation. 5 000 personer från samtliga län i landet har intervjuats.

I Gävleborg råder delade meningar om välsignelsen i att få sina räkningar som e-post, i stället för i traditionell brevform.

6 av 10 personer uppger att de blir mycket irriterade om företag och myndigheter försöker bestämma hur kommunikationen mellan dem ska ske. Det beror inte i första hand på kategorisk aversion gentemot mot e-fakturor. Det viktigaste är snarare att få bestämma själv.

En viss komplexitet i frågan illustreras av att närmare tre av fyra internetanvändare i länet numera betalar sina räkningar elektroniskt. Men att försöka tvinga på sina kunder och klienter ny teknik är ingen lyckat strategi, eftersom hela nio av tio vill kunna få sina räkningar i brevlådan.

Utvecklingen går framåt, men inte så fort som vissa företag och myndigheter önskar sig. Än så länge vill 90 procent av gävleborgarna ha kvar sin postsorteringsstund hemma vid köksbordet.

Mer läsning

Annons