Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever på Polhem får personlig tränare och lär sig hälsa genom praktiska övningar

/
  • Första dagen parades elever från barn- och fritidsprogrammet ihop med högskolans studenter. Nu ska de träna tillsammans en tid framöver.
  • Dayron Suarez demonstrerar
  • Jennie Åberg (till höger) får förklara för Sara Berglund hur hon tränar, sover och äter.

I Hedvigslundskyrkans kafé sitter ett gäng gymnasieelever från Polhemsskolans barn- och fritidsprogram. De väntar på att få göra ett fystest.
– Antingen kan man lära sig saker teoretiskt, eller som här praktiskt, säger läraren Staffan Johansson. Att vi lär oss praktiskt är nytt för oss.

Annons

I barn- och fritidsprogrammet ingår det att läsa hälsopedagogik. Programmet finns på Polhem och dit kom läraren Staffan Johansson i oktober. Han ville ge eleverna bättre kunskap för att främja en god hälsa. Både hos sig själva, men också i förlängningen inom framtida barngrupper. Han kontaktade högskolans idrottsvetenskapliga program och frågade om det fanns intresse för samarbete. Där ingår det att göra en fältstudie och högskolan nappade på förslaget. Flera olika gym är också involverade.

– Ett av målen är att kunna jobba hälsoinriktat med barnen när eleverna så småningom kommer ut i arbetslivet, säger Staffan. Nu får de den här kursen med sig i ryggen.

Läs mer: Magmusklerna brinner när Lovisa kämpar på Max pass

Det är onsdag förmiddag och regnar så smått. Inne i kaféet är det varmt och förväntansfullt. Den första träffen sker i Hedvigslundshallen i Olsbacka och övriga träffar kommer att ske på olika gym. Men först ska hälsotillstånden analyseras med hjälp av fystester. Jennie Åberg och Felicia Hult från Polhemsskolan sitter med ett gäng tjejer i en soffgrupp.

– Vi håller på och förbereder en bra hälsoaktivitet här, säger Felicia.

Är det viktigt att lära sig om hälsa?

– Ja! säger både Felicia och Jennie i kör. I ett rörligt yrke är det bra att ha god kondition och det är också bra för barnen.

Vid kaféborden sitter Martin Dalborg och väntar. Han ser fram mot det nya samarbetet.

– Jag hoppas få lära mig mer om träning och bli mer motiverad att träna, säger han.

Då öppnas dörren till gymnastiksalen och Mikael Westling Söderström från Högskolan i Gävle tar emot.

– Välkomna, säger han. I kursen tillämpad träningslära ingår det att lära sig hur man hjälper andra med träning, hälsa och kost men också hur man omsätter teorier i praktiken. Det är en fältstudie och nu tänker vi träna på er.

Några mungipor åker upp, men de flesta är allvarliga och lyssnar vidare utan en min. Den här dagen ska de göra tester, men också boka tider med sina personliga tränare. Om två veckor är det dags för nästa träff. Eleverna börjar se peppade ut.

– Passa nu på och fråga dem allt ni undrar över i dag, uppmanar Mikael.

Olof Hansson och Emelie Forsberg Fryklund är två av studenterna som läser idrottsvetenskap. De ser fram emot att få testa på riktigt det som de hittills bara har läst om i teorin.

– Det blir en bra uppgift att motivera ungdomarna och få dem att vilja göra detta, säger Olof.

Varför är det viktigt med hälsa?

– Vilken komplex fråga, men framför allt för att må bra! På lång sikt har det betydelse för hjärt- och kärlsjukdomar men på kort sikt för det vardagliga välbefinnandet, förklarar Olof.

– Det är också viktigt att den som ska jobba med barn tänker på hälsa för barnen redan när barnen är små, säger Emelie.

Läs mer: Kost, svett, glädje, kamp – följ Hälsopulsarna i bloggen

Namnen börjar ropas ut och eleverna paras ihop med sina tränare. Jennie Åberg får dubbel utdelning. Eleverna räcker inte riktigt till och hon får både Sara Berglund och Dayron Suarez som personliga tränare. De sätter sig i ett hörn för att börja med några frågor. Jennie får beskriva hur hon tränar, sover och äter medan Sara antecknar. Snett över hallens golv står det koner.

– Nu ska du få köra 150-meterstestet säger Dayron. Det innebär att springa till den närmaste konen och tillbaka, sedan till nästa kon och tillbaka och så vidare. Därefter blir det tre minuters vila och sedan samma övning igen. Det är för att vi ska se vilken återhämtning du har.

Läs mer: Så gammal är Vickys kropp egentligen

Dayron reser sig upp och demonstrerar hur Jennie ska springa. Det smäller och gnisslar mot golvet när han tvärvänder.

– Det är som "Idioten", förklarar Sara. Det ger en jättebra bild av den nuvarande konditionen.

Felicia Hult får göra ett helt annat test. Det går ut på att kliva upp och ner för en trappa och mäta pulsen efteråt. Hon är mycket nöjd med dagen.

– Det här var roligare än jag hade trott, säger Felicia. Det bästa var att få träffa min tränare Therese. Jag trodde att det skulle vara mer stelt men hon förklarade jättebra och det var lätt att göra testerna. Nu ser jag fram emot nästa gång.

Läs alla artiklar i serien Hälsopuls här.

Mer läsning