Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever vädjar för sina lärare

/
  • Möte i sista stund. I går träffade sju elever från Nynäs Montessoris högstadium kommunalrådet Carina Blank för att vädja om att få behålla varslade lärare. Från vänster Felix Agner, Louise Myhrberg, Fanny Hansen, Jenny Trinh, Fanny Frykman, Filip Regnander, Carina Blank (S) och Sofia Lindqvist.

Efter fjolårets uppsägningar fick Nynäs Montessoriskola tolv nya lärare på högstadiet.


Nu är ytterligare två varslade.


– De ständiga lärarbytena skapar stor oro. Vi får en dålig kvalitet och skolan blir inte attraktiv längre, säger eleven Filip Regnander i nian.

Annons

Totalt 54 Gävlelärare är varslade om uppsägning. I dag sker slutförhandlingarna mellan arbetsgivaren och facken.

Filip Regnander och sex av hans skolkamrater träffade i går kommunalrådet Carina Blank (S) för att i sista stund vädja om ett undantag från de sedvanliga reglerna i lagen om anställningsskydd.

Elevgruppen skulle vilja att montessoriskolorna fick ett eget LAS-område.

Förra årets uppsägningar av lärare drabbade Nynäs Montessori hårt. Tolv lärare byttes ut. Flera av de nya saknade utbildning i montessoripedagogik.

– Vi har haft tur så tillvida att de nya lärarna varit bra, men de måste jobba i ett år hos oss innan de får möjlighet att vidareutbilda sig inom montessori, säger Filip Regnander.

Bytet av undervisningspersonal är ett problem i sig, menar eleverna. Att den nya personalen dessutom inte är insatt i den speciella pedagogiken gör situationen än värre.

Nynäs Montessori startades för tre år sedan. Filip Regnander tycker att barn- och ungdomsnämnden borde ta ansvar för att skolans inriktning kan fullföljas i lugn och ro.

– Det har varit en tuff start för oss. När det väl börjar fungera motas vi tillbaka. Vi älskar vår skola men klarar inte av dessa lärarbyten säger han.

Fanny Frykman går i åttan och riskerar att få byta lärare i både matte/natur- och samhällsorientering under sitt sista år.

– Det här kan påverka våra betyg, säger hon.

Elevgruppen får stöd av oppostionspolitikern Morgan Darmell (M) i barn- och ungdomsnämnden.

– LAS måste finnas, men den borde innehålla mer flexibilitet med tanke på hur konsekvenserna kan bli, säger han.

Efter gårdagens möte lovar kommunalrådet Carina Blank att undersöka om det finns en lösning.

– Något särskilt LAS-område är nog uteslutet. Däremot finns det andra möjligheter i lagstiftningen som gör att man kan titta på den specifika kompetensen hos lärarna, säger hon.

Mer läsning

Annons