Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna lär sig kinesiska

/

Kina tar allt mer plats och breder ut sig i världen. Detta gör att Folkpartiet vill införa kinesiska i gymnasieskolorna.

Vasaskolan i Gävle ligger steget före, här finns redan kinesiska på schemat.

– Man kan aldrig tränga in i en kultur om man inte kan språket, säger Hans Hultin, rektor för Vasaskolan.

Annons

För fjärde året i rad kan elever vid Vasaskolan i Gävle studera det kinesiska språket. Skolan har haft kontakt med en skola i Peking i snart 15 år.

– Kina har en enastående ekonomisk utveckling med en stor ökande medelklass som samtidigt ökar sin konsumtion. Det är klart att detta påverkar oss. Därför är det viktigt att bygga relationer, lära sig språket och förstå kulturen, säger Hans Hultin.

I lördags intervjuades partiledaren och utbildningsminister Jan Björklund i Sveriges Radios Ekot. Han tycker att den globala konkurrensen kräver en språksatsning. Därför vill nu Folkpartiet införa kinesiska i gymnasieskolorna från och med nästa mandatperiod. Vasaskolan i Gävle ligger redan steget före.

Kulturutbyte

Hans Hultin är positiv till förslaget, och berättar att de var bland de första i landet att etablera kontakt med en kinesisk skola.

Kulturutbyten, först mellan lärare och sedan mellan elever, har lett fram till att eleverna på Vasaskolan nu kan välja kinesiska på schemat. Yvonne Trinh 16 år, är en av de 33 elever som studerar språket.

– Om man ser tecknen och inte kan språket, ser det jättesvårt ut. Men kan man grunderna så ser man att många tecken återanvänds flera gånger, säger hon.

Mer läsning

Annons