Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna välkomnade flyktingar

/
  • Liv Da Silva Lindström, Sara Sjökvist och Nora Bogren var några av de elever från Stora Sätraskolan som välkomnade flyktingarna i Valbo.
  • Elevernas banderoll var skriven på fyra olika språk.

På måndagen kom de första flyktingarna till det tillfälliga boendet i Valbo sportcentrum. På plats att hälsa dem välkomna på flera olika språk var sju elever från Stora Sätraskolan.

Annons

LÄS MER: Valbo sportcentrum blir tillfälligt flyktingboende

Sju elever från Stora Sätraskolen höll upp en banderoll där det stod välkommen på fyra olika språk, när bussen med de första flyktingarna anlände till Valbo sportcentrum på måndagen.

– Det var kul att vara där för man fick ett leende, men det var ändå hemskt att se, berättar Nora Bogren.

Arbetarbladet träffar henne och kamraterna Sara Sjökvist och Liv Da Silva Lindström på tisdagseftermiddagen. De säger att flyktingarna som kom såg väldigt trötta ut, men att de ändå verkade uppskattade banderollen som var skriven på svenska, engelska, arabiska och dari.

Det var när eleverna på Stora Sätraskolan såg sändningarna från informationsmöte i Valbo förra veckan som de kände att de ville göra något. De berättar att de blev chokade när de fick höra frågorna som kommunföreträdarna fick från vissa av föräldrarna på mötet, som bland annat handlade om säkerheten för barnen på Sofiedalskolan och att flyktingarna skulle kunna komma med "tropiska sjukdomar".

– Vi tyckte inte att de fanns något fokus alls på hur vi skulle välkomna dem, säger Sara Sjökvist.

SE MÖTET I VALBO: Här kan du se Arbetarbladets livesändning i efterhand

LÄS CHATTEN Kommunens ansvariga svarade på frågor om flyktingsituationen

Därför tog de saken i egna händer. Eftersom de går i en klass med elever med många olika bakgrunder kunde de tillsammans skriva banderollen på flera olika språk efter att skolan var slut i fredags. Elevernas motto är att ingen kan göra allt men alla kan göra något.

– Vi pratar mycket i klassen om vad som pågår, och alla är överens om att välkomna flyktingarna, säger Liv Da Silva Lindström.

Flera volontärer från Röda korset var också på plats i Valbo, och när eleverna åkte tillbaka till Stora Sätraskolan tog volontärerna hand om bandrollen och ställde in den i idrottshallen. Där kommer den stå så att även kommande flyktingar ska få se den.

Röda korset frågade även eleverna om de eventuellt vill vara volontärer framöver, och det är de intresserade av. Om organisationen hör av sig och behöver dem så ställer de gärna upp, förklarar alla tre.

– Det kan handla om att vara med och leka med barnen, säger Sara Sjökvist.

LÄS OCKSÅ:

Volontärer behövs till boenden

TV+TEXT: Flyktingboendet öppnat på Stenebergsskolan

Valbobadets simhall stängs för allmänheten

Mer läsning

Annons