Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elias Wakie från Valbo studerar till läkare i Polen

/
  • Hemma i Polen. Efter ett år kändes språket bättre och efter två år hade jag även lärt mig att förstå staden, säger Elias Wakie, som går den sex år långa läkarutbildningen på Medical university of Warszaw.

Många unga drömmer om att en dag bli läkare. Men i Sverige räcker det inte längre med höga betyg, på grund av det stora intresset och de få platserna är det ofta lotten som får bestämma vilka som ska bli framtidens läkare. Elias Wakie är en av de som sökt sig utomlands för att utbilda sig till läkare.

Annons

Hösten 2005 packade Elias väskorna och flyttade för att inleda den sex år långa läkarutbildningen på Medical university of Warszaw.

Vi möts i korsningen mellan gatorna Swietokrzyzka och Nowy swiat i en stad som är under ständig ombyggnad. I ett land där vodkan är billigare än maten.

– När jag flyttade hit blev jag väldigt förvånad över hur modernt det egentligen var och hur uppklädda alla människor var. Jag hade nog precis som många andra tankar om att Polen var ett utfattigt land och inte alls så uppstyrt, berättar Elias.

Efter tre år i landet börjar han känna sig mer och mer hemma.

– Men första tiden var väldigt omtumlande. Allt var nytt, både språket och kulturen. Och det var jobbigt att flytta från flickvännen och familjen. Många gånger visste jag inte riktigt vad jag hade gett mig in på. Jag tror dock att det funkade så pass bra eftersom vi direkt var så upptagna med skolan. Det gjorde att man inte riktigt hann tänka efter och börja grubbla.

Det underlättade också att han då bodde tillsammans med annan svensk kille och en polack som kunde hjälpa dem med språket och staden.

– Efter ett år kändes språket bättre och efter två år hade jag även lärt mig att förstå staden.

Utbildningen på Medical university of Warszaw tar sex år (ett halvår mer än den svenska) och hålls på engelska. En annan skillnad mellan den svenska och polska utbildningen är att i Polen lägger man mer kraft på den teoretiska delen.

Elias klass består av 60 studenter. De flesta är från Sverige och Norge men flera kommer även från Dubai, Nordamerika och Kanada. Denna internationella spridning ser han enbart som positiv.

– Det är ett sätt att få vänner över hela världen och lära sig förstå andra kulturer.

l

– Jag får ofta frågan och jag vet inte riktigt, men pappa är läkare så kanske har jag fått lite därifrån. Annars tror jag att det är för att jag vill hjälpa människor. Jag tror inte på att man ensam kan rädda världen men jag vill ändå vara en del av det. Plus att man är garanterad jobb när utbildningen är över, oavsett land.

Vi sidan av läkarstudierna jobbar Elias som lärare i svenska åt fem polska kvinnor.

Elias tycker att kursen är väldigt rolig och dessutom ger det honom extra pengar som han är i behov av. För det kostar en hel del att utbilda sig till läkare i Polen. Den årliga avgiften ligger på 80 000 kronor. De lånade pengarna från CSN täcker enbart avgiften samt hyran.

– Ska man läsa den här utbildningen kostar det mycket, därför måste man jobba på alla lov och andra lediga stunder.

l

– Jag vill jobba någonstans i Europa, troligtvis i Norden. Kanske i Norge eftersom lönerna är mycket högre där.

l

– I Sverige har jag alltid bott i ”svenneområden” så visst fick man en ny syn på livet när man flyttade ner hit. Det märks att kvinnorollen är annorlunda här, flickorna gifter sig tidigare och abort är väldigt tabu.

– Och religion är inget passande samtalsämne. Skojar om påven gör man bara inte.

l

– Det är ett annat land men inte längre bort än Umeå. Det tar ungefär sex timmar från dörr till dörr härifrån. Det är ungefär samma tid som att färdas från Umeå. Men visst önskar jag ibland att Gävle var närmare, säger Elias som återvänder hem för att jobba som undersköterska på Gävle sjukhus under sommaren.

 

Mer läsning

Annons