Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elsa och Melvin vanligaste namnen i Gävleborg 2015

Elsa och William var de vanligaste tilltalsnamnen att ge till nyfödda i hela landet men i Gävleborg fick William se sig slaget av Melvin.

Annons

872 flickor fick under det gångna året Elsa som tilltalsnamn. 977 pojkar döptes till William, vilket innebär en överlägsen förstaplats.

Årets klättrare bland flicknamnen är Saga, som gått från plats 21 till en fjärdeplats. Men den största rusningen gjorde pojknamnet Kian som ökade med 115 procent, dock utan att ta sig in på tio i topp-listan.

– Kian var en överraskning. Namnet har gått uppåt under flera år, men att det skulle gå upp så kraftigt nu var ändå svårt att förutse, säger namnforskaren Katharina Leibring vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala.

På pojksidan är Algot, Folke, Levi och Ture, som alla är populära namn från perioden 1910–1930, nykomlingar bland de 100 vanligaste. Flickornas topp 100 innehåller fem nya namn; Bianca, Hedvig, Julie, Lo och Mariam.

– Hedvig är ett sådant namn som kommer och går, Bianca har klättrat stadigt, vilket även könsneutrala Lo har gjort. Mariam skulle kunna ha med invandringen att göra, säger Katharina Leibring.

I Gävleborg hamnade Elsa i topp bland flickorna men William fick se sig slaget av Melvin som blev det vanligaste pojknamnet.

En del namn har förstås också tappat i popularitet jämfört med förra året. På flicknamnssidan går det snabbast utför för Hilda, Cornelia, Elvira, Felicia och Linn. Bland pojknamnen kanar Linus, Elvin, Rasmus, Felix och Jack mest nedåt.

Mer läsning

Annons