Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emelies ingripande räddade liv

/
  • FICK BERÖM. ”Du, Emelie, gjorde helt rätt. Du gick direkt och slog av plattan och stängde igen dörren så du hindrade röken att sprida sig”, sa räddningschefen Tommy Törling när han på torsdagen belönade Emelie Björkman för hennes rådiga ingripande när det började brinna på ett äldreboende i Gävle i somras.

När Emelie Björkman såg brandröken på äldreboendet ingrep hon direkt, och räddade livet på minst en person.

På torsdagen belönades hon av Gästrike räddningstjänst för sitt rådiga ingripande.

Annons

Det var på kvällen 21 juli som det plötsligt började brinna i en lägenhet på Vinddragets äldreboende i Andersberg i Gävle. Semestervikarien Emelie Björkman låg och vilade när brandlarmet gick. När hon såg brandröken agerande hon direkt.

– Jag hann tänka; bara det inte står någon där. Men det gjorde det ju. Jag tog henne i handen, stängde av spisen, fick med henne ut och stängde dörren. Allt gick så snabbt, jag hann inte reagera, men efteråt blev jag skakig, berättar Emelie Björkman.

– Det sitter i huvudet att man ska stänga dörren, säger Emelie, som tror att det är föräldrarna som lärt henne det.

Personalen hjälptes åt att evakuera alla boende och på så vis kunde brandmännen koncentrera sig på att släcka elden. Ingen person kom till skada.

På torsdagen hyllades Emelie Björkman för sin insats. Räddningschefen Tommy Törling överlämnade ett diplom och en medalj för rådigt ingripande. Hon fick även en brandsläckare.

– Emelie gjorde precis rätt saker. Hon räddade vårdtagaren och begränsade brandförloppet när hon stängde dörren. De viktiga första minuterna är livsavgörande, säger Tommy Törling.

Även arbetsgivaren Förenade Care och omvårdnadsförvaltningen i Gävle kommun tackade Emelie Björkman och den övriga personalen för den snabba evakueringen av de boende.

– Det känns bra, jätteroligt att det uppskattas, säger hjältinnan själv.

Mer läsning

Annons