Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil höjer livskvalitén för äldre

Möt Emil Wennerberg i vår artikelserie "Sommarjobbet". Han arbetar som undersköterska på äldreboendet Sofia Magdalena i Gävle.

Annons


För en dryg månad sedan tog han studenten från omvårdnadsprogrammet. Utbildningen gav förtur till sommarjobbet som undersköterska på Sofia Magdalena.

Jobbet går ut på att hjälpa pensionärerna med det de inte klarar själva. En del behöver assistans med städning och mat medan andra behöver hjälp med allt från att kliva upp ur sängen till att tvätta sig, gå på toaletten och att bli matade.

Men Emil Wennerberg ska även tvätta kläder, gå ut med sopor och lägga om en del sår.

– Jag förväntade mig inte att jag skulle behöva lägga om så många sår som det har blivit. De äldre får så ömtålig hud att bara de sträcker armarna kan huden spricka. Men då brukar vi ringa efter sjuksköterskan, säger han.

Vill plugga till sköterska

Emil vill plugga vidare till sjuksköterska och brukar därför titta nyfiket över axeln på arbetskamraterna ibland.

Ibland är arbetsdagarna stressiga men oftast hinner han hem och äta på sin halvtimmesrast. Emil Wennerberg bor nämligen granne med jobbet, vilket var tur när han försov sig och vaknade 20 minuter innan arbetsdagen började. Han går på schema och jobbar oftast klockan 7–16 , ibland kvällar och helger. Timlönen är 109 kronor eftersom han har vårdutbildning.

Oundvikligt få favoriter

På hans avdelning bor pensionärerna i egna enrumslägenheter med stora namnskyltar på dörren.

– Det är nästan oundvikligt att man får någon favorit. Oftast är det den jag har hand om mycket, säger Emil Wennerberg.

 

Vad är bäst med jobbet?

 – Att känna att jag gör livet bättre för andra och att det är en bra erfarenhet i resten av utbildningen. Jag får lära känna nya människor, en del av de gamla är småroliga och skämtar, och jag får lära mig mycket av sköterskan på avdelningen.

Vad är sämst med jobbet?

 – Om boende mår dåligt och man inte kan göra något för att hjälpa dem. Om någon har ont i magen och man bara kan säga till dem att vila för att vi inte får ge dem för många piller, det är det värsta.

 Vad gör du om de blir ledsna?

Mer läsning

Annons