Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emilia och Margareta kämpar ännu

Arbetarbladet har tidigare berättat om Emilia och Margareta. De har liksom Andreas reagerat på bedömningen av rätt till personlig assistans. I dag är deras situation är i stort sett oförändrad.

Annons

Rullstolsborna Emilia Kavallin i Gävle hade tidigare rätt till omkring 90 timmar personlig assistans via Försäkringskassan. Men den statliga ersättningen drogs in och kommunen tog över. Till en början var antalet timmar detsamma, men när en omprövning gjordes sänktes antalet beviljade timmar till 58.

Jens Runesson, som driver företaget där Emilias assistenter är anställda, har trots kommunens besked fortsatt att ge 90 timmar. Han räknar kallt med att det blir en ändring av beslutet och utbetalad ersättning i efterhand.

Men än har inte Förvaltningsrätten tagit upp fallet till prövning.

– 58 timmar i veckan skulle vara helt omöjligt för Emilia, säger hennes mamma Sandra Sawicka.

Trafikskadade Margareta Bystedt har gjort flera ansökningar om personlig assistans, både hos kommunen och Försäkringskassan. Men det har blivit avslag. Hon är endast beviljad hemtjänst. Men en dom från Förvaltningsrätten, dit hon överklagat, öppnar för en annan bedömning hos kommunen.

– Jag hoppas det. Jag bor hos min 84-åriga mamma som skött mig hela tiden. Nu ska jag flytta hem, men jag kommer inte att klara mig med hemtjänst, säger hon.

Mer läsning

Annons