Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emilias personliga assistans kraftigt nedskuren

/
  • Inte nöjda. 24-åriga Emilia Kavallin har fått sin tid med personliga assistenter kraftigt neddragen. För att klara sig med de 58 timmars assistans som Gävle kommun beviljat flyttade hon under                 några månader hem till sin mamma Sandra Sawicka varje helg. ”Nu när hon är vuxen och har flyttat hemifrån vill man att hon ska kunna komma och hälsa på när hon vill, inte för att hon är tvungen till det”, säger Sandra.

24-åriga Emilia Kavallin behöver hjälp med allt från att tvätta sig till att komma från sängen till rullstolen. Men nu har över en tredjedel av hennes timmar med personlig assistans dragits in.

– 58 timmar är galet, det räcker halva veckan, säger mamman Sandra Sawicka.

Annons

En natt i januari försökte Emilia Kavallin ta sig till toaletten själv. I badrummet ramlade hon och fick rullstolen över sig. Först vid halv tio kom en assistent.

– Jag tänkte bara att här vill jag inte ligga. Jag kunde inte komma upp. Det var jobbigt, berättar hon.

Dålig tidsuppfattning

Det var en av de nätter som Emilia provade att vara ensam i sin lägenhet, utan personlig assistent. Hon borde ju klara det, enligt Försäkringskassan och kommunen som dragit ned på hennes assistanstimmar.

– Ingen vet hur länge hon låg där. Hon har svårigheter med tidsuppfattningen. Om hon behöver gå på toaletten och larmar efter nattpatrullen så känner hon inte hur länge hon väntat. Då är det stor risk att hon går upp själv och ramlar, säger mamman Sandra Sawicka.

Fick flytta hem på helgerna

Emilia Kavallin har en medfödd cp-skada och lätt utvecklingsstörning. Hon bor själv och har ordnad sysselsättning fyra dagar i veckan. Där kan hon få den hjälp hon behöver. Men all övrig tid har hon personliga assistenter med sig. Efter flera fallolyckor kan hon inte längre stödja på fötterna.

Förra året beslutade Försäkringskassan att hon inte längre hade rätt till statlig assistansersättning. Hon är sedan dess hänvisad till hjälp från Gävle kommun, som beviljat 58 timmar i veckan, jämfört med de drygt 90 som hon haft tidigare.

– Vi försökte på det viset december till mars. Emilia fick flytta hem till mig över helgerna och vara ensam på måndagsnätterna. Ett tag funderade vi på om hon skulle flytta hem helt, men jag tycker att hon ska ha ett eget liv och ett bra liv också, säger Sandra.

De har överklagat både Försäkringskassans och kommunens beslut och hoppas på en prövning i Förvaltningsrätten i augusti.

Mer läsning

Annons