Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma köper klappar för mindre än de flesta

/
  • PÅ KLAPPJAKT. Gävlebon Emma Adler uppskattar att hon lägger ungefär 500-600 kronor på julklappar. ”I år kör jag och mina kompisar julklappsbyte. Det är roligare med en rejäl grej i stället för något litet till många”, säger hon.

Handlarna gnuggar sina händer nu.

Omkring 2 700 kronor förväntas vi svenskar i genomsnitt handla julklappar för i år.

Annons

När Arbetarbladet går ut i julhandeln för att höra hur mycket folk handlar för är det av sex personer ingen som vill kännas vid att de handlar för mer än 2 000 kronor.

– Jag brukar försöka att inte komma ihåg hur mycket det blir, säger 17-åriga Emma Adler, som sedan gissar på 500–600 kronor.

Över 61 miljarder

Handels utredningsinstitut spår att handeln kommer att omsätta strax över strax över 61 miljarder kronor under december, vilket betyder knappt 6 600 kronor per person.

Nordea har frågat 1 000 svenskar hur mycket de lägger på julklappsköpen i år. Svaret blev runt 2 700 kronor, vilket är lika mycket som förra julen.

Totalt sett, inklusive julmat och annat, landar julnotan kring 4 800 kronor per svensk, något mindre än i fjol.

Vanligare med lån

Det har blivit allt vanligare att låna pengar till konsumtion. Enligt siffror från Statistiska centralbyrån uppgick lånen utan säkerhet i oktober till 174 miljarder kronor, vilket är en fördubbling sedan 2003.

Men att låna pengar till julklappar skulle aldrig falla Gävlebon Monica Hedman in.

– Nej, och aldrig avbetalningar. Jag har alltid sparat till det jag ska ha. Då får man vänta, och prioritera, säger hon.

Mer läsning

Annons