Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emstedt begär hjälp av Advokatsamfundet

/
  • Advokat Tryggve Emstedt i Gävle vänder sig nu till både Advokatsamfundet och justitiekanslern för att få stöd i bråket med Migrationsverket.

Advokat Tryggve Emstedt i Gävle vänder sig nu till både Advokatsamfundet och justitiekanslern för att få stöd i bråket med Migrationsverket.

Annons

I förra veckan fick Emstedt skarp kritik från verket som överväger att sluta förordna honom som juridiskt ombud för asylsökande.

– Ekonomisk skulle en avstängning inte betyda alltför mycket. Det värsta är att min heder ifrågasätts på ett väldigt kränkande sätt, säger Emstedt.

Tryggve Emstedt är en av de flitigast anlitade flyktingadvokaterna i Norrland. Han är också en mycket frispråkig kritiker av Migrationsverkets arbetsmetoder.

När nu hans lämplighet som juridiskt ombud för asylsökande ifrågasätts av verket, drar han själv slutsatsen att det är hans kritiska förhållningssätt som är den grundläggande orsaken.

– Det är redan nu så att jag nästan inte får några uppdrag alls från Migrationsverket utom när en sökande själv ber att få mig som ombud, säger han.

Tryggve Emstedt fick i fredags en vecka på sig att svara på Migrationsverkets, där man tog upp fyra fall av misstänkt misskötsel. Det har han redan gjort i ett par skrivelser som gick i väg redan i helgen.

Dessutom har han skrivit ett brev till advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg där han ber henne att uppmärksamma Migrationvsverkets agerande mot en av samfundets medlemmar.

– Det kan bli fler sådana här summariska Kafkaliknande processer mot advokater i framtiden vilket kan vara förödande ekonomiskt och hedersmässigt för den enskilde advokaten, skriver han.

Emstedt framhåller att Migrationsverket bara har konkret underlag för sin kritik på en punkt. Han förväxlade en gång två asylärenden och lämnade fel besked om uppehållstillstånd till en familj. Det har han prickats för av Advokatsambundet.

De övriga tre punkterna avvisar han som "trams". En av händelserna är nästan två år gammal. En annan har en handläggare som han sedan tidigare ligger i konflikt med som upphovsman.

– Det påstår till exempel att jag inte kan skilja mellan ett delgivande och ett lagakraftvunnet beslut. Det är en förolämpning mot en advokat som jobbat i 15 år med de här frågorna, säger han.

Emstedt har också i helgen skrivit till Justiekanslern och begärt förhandsbesked om hur han ser på den "häxprocess" som han anser att Migrationsverket driver mot honom. Han vill ha förhandsbesked om Jk anser att Migrationsverket har rätt att gå ut med offentlig kritik mot honom innan ärendet är färdigt, och innan man har inhämtat Emstedts egna synpunkter.

Mer läsning

Annons