Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emstedt kan tvingas sluta som flyktingadvokat

Tryggve Emstedt från Gävle kan tvingas sluta som flyktingadvokat.


Migrationsverket anser att han misskött flera fall och överväger nu att stoppa honom.


– Vi måste skydda asylsökande mot oskickliga biträden, säger rättschefen Mikael Ribbenvik.

Annons

Migrationsverket har skickat ett brev till den välkända flyktingadvokaten Tryggve Emstedt där man tar upp flera fall som man anser att han på olika sätt har misskött.

I ett fall handlar det om att han blandat ihop ärenden och gett en asylsökande familj ett felaktigt besked om permanent uppehållstillstånd. I själva verket skulle familjen utvisas. En miss som han också har fått kritik för från advokatsamfundet.

I ett annat fall missade han att i tid skicka in viktiga handlingar i ett asylärende som rörde ett ensamkommande barn. En miss som kunde ha lett till att barnet inte hade fått sitt uppehållstillstånd eftersom denne då hann fylla 18 år och i stället skulle prövas som vuxen.

– I det fallet har han inte företrätt sin klient på ett bra sätt, det har varit till nackdel för klienten, säger Inger Lagerström på Migrationsverkets presstjänst.

Emstedt påstås också ha somnat under ett pågående asylutredningsmöte och det finns uppgifter om att han skulle ha begärt pengar av en asylsökande för att ta hand om dennes ärende.

– Det är extremt allvarligt om det skulle visa sig stämma. Vi betalar ju redan ombuden via skattepengar, säger Mikael Ribbenvik som är rättschef på Migrationsverket.

Sammantaget gör misstagen att man ifrågasätter Tryggve Emstedts lämplighet som ombud för asylsökande och överväger att sluta anlita honom. Han kan också komma att tas ifrån de uppdrag han har i dag.

Han får nu en vecka på sig att svara, därefter tas beslut om han ska sättas upp på Migrationsverkets lista över oskickliga biträden som inte längre får anlitas.

Tryggve Emstedt själv är mycket upprörd över Migrationsverkets agerande och beskriver det som en hämndaktion.

– Det är en sorg att se en myndighet agera på det här viset. Det är en hämnd för den kritik som jag har riktat mot dem.

Han medger det felaktiga beskedet om uppehållstillstånd, vilket han också bett om ursäkt för: Men avfärdar den övriga kritiken som trams.

– Det har ingen betydelse om jag kommit in med handlingar en arbetsdag försent. Det är bara strunt. Det här är ett försök att stoppa en av deras hårdaste kritiker.

Mer läsning

Annons