Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emstedt svartlistad av Migrationsverket

/
  • Advokat Tryggve Emstedt i Gävle vänder sig nu till både Advokatsamfundet och justitiekanslern för att få stöd i bråket med Migrationsverket.

Gävleadvokaten Tryggve Emstedt har hamnat på Migrationsverkets ”svarta lista”. Det betyder att han inte kan arbeta som offentligt biträde i asylärenden.
– Det är viktigt att asylsökande får skickliga biträden som inte tar på sig fler ärenden än de kan sköta, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik.

Annons

Arbetarbladet har i några artiklar under våren berättat om Migrationsverkets överväganden att sätta upp den erfarne asyladvokaten Tryggve Emstedt på sin förteckning över olämpliga ombud. Man hade från början fyra olika händelser där man menade att han misskött sig. Sedan Emstedt protesterat i flera långa brev har verket tagit tillbaka två av punkterna, men kritiken i de övriga två gör att man nu för upp honom som tolfte advokat på den ”svarta listan”.

I det ena fallet gav Tryggve Emstedt en asylsökande familj ett felaktigt besked om permanent uppehållstillstånd. I själva verket skulle familjen utvisas. Missen har även lett till en så kallad erinran från Advokatsamfundet.

I ett annat fall missade han att i tid skicka in viktiga handlingar i ett asylärende som rörde ett ensamkommande barn. En miss som kunde ha lett till att barnet inte hade fått sitt uppehållstillstånd.

Enligt Mikael Ribbenvik på Migrationsverket betyder svartlistningen att Tryggve Emstedt inte kan bli anlitad som offentligt biträde för en asylsökande. Det gäller även om den asylsökande uttryckligen önskat att få honom.

– Men man är inte på listan på livstid utan den som sköter sig kan komma tillbaka. Det handlar i grund och botten om att de asylsökande har rätt till ett lämpligt biträde, säger han.

Han medger att det går att diskutera om det verkligen är Migrationsverket som ska utse vilka biträden som är lämpliga, men påpekar att det är ett uppdrag från lagstiftaren.

När Arbetarbladet ringer upp Tryggve Emstedt för en kommentar har han själv inte tagit del av Migrationsverkets beslut att föra upp honom på sin lista över olämpliga biträden. När han får höra det kallar han det för ”en ren rättsskandal”.

– Spontant blir jag helt urförbannad. Det verkar absurt om de ska kunna svartlista någon på det underlag de har, säger han.

Han säger sig inte ha fått se någon bevisning från det ärende där han ska ha kommit in med handlingar för sent. Tryggve Emstedt tänker nu JO-anmäla den tjänsteman på Migrationsverket som fattat beslutet och kräva en process om tjänstefel.

Mer läsning

Annons