Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ambulans kort i helgen – på grund av personalbrist

/
  • En av Gävles tre dygnsambulanser stod still i lördags natt.
  • Tf ambulanschefen Simon Nilsson bekräftar att man fick ställa en ambulans i helgen då man inte lyckats få in någon ersättare till en person som blivit sjuk.

I helgen har en ambulans fått ställas även i Gävle.
På lördag natt fanns det därmed bara två ambulanser i gång i hela kommunen.
Orsaken: Personalbrist.

Annons

– Vi fick en korttidsfrånvaro på grund av sjukdom och vi lyckades inte få in någon ersättare. Det gjorde att vi tvingades ställa en bil, bekräftar tf ambulanschefen Simon Nilsson.

Läs mer: Ambulanschefens ursäkt till personalen – ber om en ny chans

Det betyder att en av Gävles tre dygnet runt-ambulanser inte kunde användas från klockan 23 på lördagen till klockan 8 på söndag morgon.

– Det är allvarligt. Om en ambulans behöver åka till Uppsala finns det bara en enda kvar. Det var en lördagskväll dessutom och då brukar vi ha fullt upp, säger Anders Hansson som är ambulanssjukvårdare på stationen i Gävle och förtroendevald för Kommunal.

Enligt verksamhetschefen Simon Nilsson ska det dock inte ha rapporterats in några bekymmer med tillgången på ambulanser nu i helgen.

Men det är nu andra gången på en vecka som ambulanser i Gästrikland stått stilla på grund av personalbrist. Och det redan innan de stora uppsägningarna har trätt i kraft.

Förra måndagen ställdes en ambulans i Sandviken under ett helt dagpass från klockan 8 till 18. Även den gången på grund av sjukdom och att det inte fanns någon annan personal att ta in.

Läs mer: Ambulans i Sandviken ställd på grund av personalbrist

Får vi räkna med att det kan blir fler ställda ambulanser framöver?

– Problematiken är inte ny. Men sedan är det ett bekymmer att man inte lika beredvilligt ställer upp och går in och tar extrapass. Vi skickades sms och ringde runt men fick inga svar, men det var också en lördagsnatt och då är det alltid svårt, säger Simon Nilsson.

Mer läsning

Annons