Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av Sveriges vackraste trädgårdar finns i Gävle

/

Gunilla Welin Brook och Ulf Welin i Gävle har en av Sveriges vackraste trädgårdar. Den blommar från mars till november.

– Jag har jobbat med den i 16 år och nu börjar den se ut ungefär som jag hade tänkt mig, säger Gunilla.

Annons

I centrala Gävle har Gunilla Welin Brook lyckats skapa en vacker och rogivande trädgård. Nu i juni är den lummig och frodig med en mängd genomtänkta detaljer, kontraster och variation.

– Trädgård är min passion. Min trädgård är min skaparverkstad, här kan jag testa nya växter och kombinationer. Idéerna har vuxit fram under åren.

När familjen för 17 år sedan flyttade till den arkitektritade, ståtliga gula villan på Parkvägen var den gamla trädgården igenväxt och lite bortglömd. Den var omgiven av hagtorns- och granhäckar som gjorde den mörk och skuggig. Dessa togs ner för att släppa in ljus och luft och trädgården avgränsas nu av glesa plank och spaljéer. Efter lite trädgårdsarkeologi hittade Gunilla och Ulf överväxta stengångar med sandsten från Gästrikland. Den typen av sten är numera fridlyst.

– På 20-talet var det en hushållsträdgård med grönsaker och bärbuskar i räta rader. Träden har vi behållit samt delar av trädgårdens form. Rabatterna har i dag en böljande, organisk form.

På många ställen är trädgården uppbyggd i nivåer med träd, buskar, högre- och marktäckande perenner. Torvblock används för att bygga upphöjda rabatter. Gräsmattorna har skurna kanter som Gunilla skär ungefär tio gånger per säsong.

– Det gäller att hitta en harmonisk helhet, lägga en långsiktig plan för trädgården och skapa struktur med hårdgjorda ytor och växtlighet som formklippta häckar samt buskar och träd med vackra stammar och former, säger Gunilla.

– Att bygga trädgård handlar till stora delar om att skapa rumslighet och vi har försökt att skapa olika rum för olika syften i trädgården.  Sedan har naturligtvis trädgården förändrats under åren allt eftersom familjens behov ändrats.

En stor hägg men hängande lövverk skapar skugga och utgör en tydlig rumsbildare. Här finns också en asiatisk hörna med bland annat japansk lönn, japansk snöbollsbuske, gaffelolvon, magnolior, kinesiska buskpioner, blå bergvallmo, japanskt gräs och koreansk plymspirea samt marktäckande växter. Gunilla pekar stolt på en kaukasisk vingnöt som får långa hängen under högsommaren.

– Den ser väldigt exotisk ut, men klarar lätt upp till zon fyra.

Den lilla träbänken i bersån är omgiven av kaprifol, honungsrosor, klematis och schersmin.

– När de blommar och det gör det från maj-oktober blir det här alldeles ljust gult, vitt, aprikos, lila och blått. När man sitter här ska man kunna känna doft en av honungsros och smultronschersmin. 

Trädgården blommar otroligt nog från mars och fram till november.

– Många växter som finns här är på gränsen till sin härdighet men eftersom trädgården är så skyddad och mycket odlas i upphöjda rabatter överlever och trivs det mesta.

På våren blommar tulpaner, hundtandsliljor, narcisser, stjärnhyacinter och pärlhyacinter.

– Jag är såld på tulpaner och kan lätt förköpa mig på lökar. Jag älskar pingstliljor, tulpaner och pärlhyacinter, utbrister hon.

Under sommaren flödar trädgården av bland annat myskmadra, sockblomma, nävor, ormöga, kaukasisk förgätmigej, anagrambräcka, silverax, ormbunkar, funkia och krolliljor. På hösten blommar höstanemonerna, senblommande klematis, silverax, strålrudbeckia och höstastrar tillsammans med rosor. 

– Jag gillar buxbom och idegran, de är gröna året om och ger trädgården vintergrönska och struktur. 

För att göra den stora trädgården lättskött och ogräsfri ser hon till att plantera marktäckande växter, det stoppar ogräset. Storbladiga funkior, sockblomma, myskamadra, nävor och kaukasisk förgätmigej är några av Gunillas favoriter. Dessutom döljer marktäckarna lökväxtbladen när de vissnat ned.

– Jag gör mina största insatser mot ogräset i maj. Då gödslar och jordförbättrar jag, luckrar jorden och rensar. Det gäller att ligga steget före.

Gunilla jobbade tidigare som kock. Men när en av tvillingsönerna diagnostiserades med autism tog Gunilla beslutet att sadla om och påbörja en trädgårdsmästarutbildning.

– Trädgården är min hobby och min återhämtningsplats. Här är det lätt att rensa hjärnan och finna lugn. Man kan inte stressa fram en trädgård, den måste få tid att växa.

Hon hämtar gärna inspiration från den engelska trädgårdsstilen.

– Jag är halvengelska, min pappa är från England. Det är väl därför som jag älskar engelska trädgårdar. Farmor och farfar var trädgårdsentusiaster. De hade en trädgård i Yorkskire i England, där jag var om somrarna. Den var muromgärdad, med många buskar, träd och perenner. Deras trädgård och hur de arbetade har påverkat mig mycket.

Gunillas välkomponerade trädgård uppmärksammades nyligen i programmet Trädgårdstoppen i TV 8. Sammanlagt 20 trädgårdar runt om i landet var med och en jury skulle sedan utse Sveriges vackraste trädgård.

– Produktionsbolaget ringde och frågade om de fick komma och filma min trädgård. Jag förstod inte först att det var en tävling. Det var roligt och smickrande att få vara med.

Gunilla vann inte men är glad ändå.

– Man kan egentligen inte tävla i trädgård. Det finns så många olika stilar och smaker.

Kan du lämna trädgården när du har semester?

– Vi har en stuga vid havet med bara klippor, hav och tallar. Ingen trädgård att tala om, bara krukor. Jag har två vänner som brukar hjälpa mig med trädgården när jag är bortrest. Det är ganska mycket jobb!  Längre än två veckor törs jag inte vara borta i ett sträck för då har jag väl inga vänner kvar när jag kommer tillbaka, säger Gunilla och skrattar.

Mer läsning

Annons