Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En Big Mac innehåller 14 olika tillsatser

Annons

I andra delen av matserien, som publicerades i tisdags, skrev jag att Mc Donalds inte redovisar eventuella tillsatser i sin information om näringsvärdet. Det skulle ha stått ”i den skriftliga information om näringsvärdet som finns på baksidan av brickunderläggen i restaurangerna”.

För tillsatser redovisas nämligen på nätet i den innehållsdeklaration av varenda rätt och tillbehör som finns på Balansguiden som man hittar till på www.mcdonalds.se.

Enligt Mc Donalds presschef Claes Eliasson går det också bra att fråga personalen i restaurangen om tillsatser i maten. De har tillgång till den informationen.

En Big Mac innehåller bland annat nötkött, isbergssallad och frystorkad lök, men även sammanlagt 14 olika tillsatser. Brödet innehåller emulgeringsmedel E471 och E472e. Big Mac sås innehåller modifierad majsstärkelse, förtjockningsmedel E415 och naturligt aromämne. Gurkan innehåller stabiliseringsmedel E509, konserveringsmedel E202 och E211. Osten innehåller emulgeringssalter E331, E450, E452, konserveringsmedel E200, färgämne E160a samt E160c.

Enligt innehållsdeklarationen finns inga tillsatser i pommes frites.

Mer läsning

Annons