Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En chans som inte får gå förbi"

/
  • IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven besökte Electroengine i Gävle på onsdagen. Några medlemmar fanns dock inte kvar – de som fanns slutade i måndags som ett första steg i att företaget lämnar staden.

I måndags var det sista dagen på jobbet för fyra anställda vid Electroengine.

Metalls förbundsordförande Stefan Löfven besökte företaget på onsdagsförmiddagen.

– Det här luktar framtid. En sådan chans får inte bara gå förbi.

Annons

Stefan Löfvens besök vid Electroengine spikades redan i januari. Långt innan företaget beslutade sig för att lämna Gävle.
Efter ett besök på Atlas Copco i Tierp skulle Löfven få se ett nytt företag som tillhör regionens framtid.

I stället fick han en inblick i något som snart kommer att vara en del av Gävles historia.
Fyra anställda slutade i måndags. Om två veckor slutar ytterligare åtta. Därefter är endast en handfull medarbetare kvar i verksamheten som ännu inte hittat någon ny plats att slå sig ned på.

Skräder inte orden
Stefan Löfven vill inte ta ställning till vem som har rätt om vad som utlovats i pengar och gemensamma projekt mellan Electroengine och Gävle kommun, Region Gävleborg samt länsstyrelsen.

Men han skräder inte orden om att det är en satsning som inte får passera Gävle och Sverige.
– Hela bilindustrin satsar på elfordon. Det är inte science fiction, det är framtid. Det är sådant här som kommer att ge välfärd. Då får vi inte tappa det utanför Sverige.

Stefan Löfven tycker att man i Sverige kan bli bättre på att stötta satsningar av Electroengines typ – bland annat ekonomiskt. Något han menar att länder utanför Sverige inte är lika försiktiga med.
– Så länge man gör det på rätt sätt. I andra länder är man inte så blyga som vi är. Problemet ska inte vara att få ihop kapital.

Hoppas på en lösning
Electroengine har ännu inte sagt upp sina lokaler. Enligt platschefen Göran Broman är det oklart när flytten blir av.
– Rullgardinen är inte nere riktigt än. Vi hoppas fortfarande på en lösning och det förs diskussioner med finansiärer, säger han.

Jobbar på som vanligt
För de anställda som är kvar pågår arbetet som vanligt. Magnus Benedicto från Gävle är applikationsingenjör. Hans anställning löper ut 14 april.
– Jag har varit i kontakt med andra arbetsgivare. Just nu jobbar jag på. Kanske finns det en strimma hopp att Electroengine blir kvar, säger han.

Mer läsning

Annons