Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En destruktiv, farlig och livs­fientlig energi”

/
  • Demonstrerade mot kärnkraften. Ett 40-tal personer samlades sent på onsdagseftermiddagen på Stortorget för att demonstrera mot kärnkraften.
  • Språkrör. ”Aktivister från Greenpeace har visat hur sårbara vi är genom att ta sig in på kärnkraftverk”, menade Henrik Åkerlund.
  • Berör gamla och unga. Thorild Dahlgren, 90 år i april, deltog i kärnkraftsdemonstrationen på Stortorget tillsammans med många ungdomar.

Ett 40-tal personer samlades i går på Stortorget i Gävle för att demonstrera mot kärnkraften.

– En destruktiv, farlig och livsfientlig energi. En döds­energi, sade Ylva Bandmann, en av demonstranterna.

Annons

Samtidigt som det under onsdagseftermiddagen kom rapporter om allt mer desperata försök att stoppa strålningen från de skadade reaktorerna i Fukushima, samlades folk på torgen runt om i Sverige för en gemensam manifestation mot kärnkraften.

– Jag känner bestörtning inför det som händer i Japan. Det är också tråkigt att det måste hända en sådan här sak för att kärnkraftsfrågan ska komma upp på dagordningen igen, sade Henrik Åkerlund, ett av Grön Ungdoms språkrör.

Han menade att man som svensk inte kan känna sig säker på att det inte kan inträffa katastrofer på nära håll.

– Det är absurt att gå omkring här och vara rädd för tsunami eller jordbävningar. Men däremot har aktivister från Greenpeace visat hur sårbara vi är genom att ta sig in på kärnkraftverk.

Lars Igeland, en av talarna vid demonstrationen, krävde avveckling av kärnkraften. Han påminde om det dagsaktuella förslaget att slutförvaring av kärnavfall ska ske i Forsmark.

– Det är omoraliskt att lämna över avfallet till kommande generationer och inte särskilt smart att placera det vid ett kärnkraftverk. En härdsmälta där och Gävle blir obeboeligt för 30 år framåt.

Det var mest ungdomar som deltog i den hastigt planerade demonstrationen i Gävle. Men med på torget fanns också några äldre, däribland Thorild Dahlgren, 90 år i april.

– När jag läste i Arbetarbladet om att det skulle bli demonstration bestämde jag mig för att gå hit och bidra till opinionen, sade han.

En annan som tyckte det var ett självklart tillfälle att gå ut och protestera mot kärnkraften var Ylva Bandmann.

– Japan har världens kanske säkraste kärnkraftverk och ändå händer det här. Människan kan inte förutse allting. Plötsligt händer det oförutsedda saker och då är katastrofen där. Det här är en livsfientlig energi.

Mer läsning

Annons