Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En klädsam slutvinjett för språkkaféerna i Brynäs centrum

/
  • Allt från aftonklänningar och frack till kläder med modernt ungdomligt snitt. Röda Korsets modevisning var ett inslag under Brynäsdagen som också innehöll sång och dans.

Över Agötorget hängde gråa skyar, men inomhus lyste lucia i mörkret och en modevisning spred färger. Brynäsdagen blev samtidigt något av slutvinjett för terminens språkkaféer i Brynäs centrum.

Annons

Aldrig tidigare har vetgirigheten bland de nyanlända varit så stor och så omfattande som den här hösten. Både Röda Korset och Kulturrum har haft upp till 60 besökare varje gång. Kulturrum har haft öppet på måndagar och torsdagar, Röda Korset på tisdagar. Många går emellan.

– Vi har drivit språkkaféer i många år, men aldrig tidigare har det varit så många besökare som i höst, säger Erling Grahn på Röda Korset.

Där finns runt 15 frivilliga, både pensionärer och yrkesarbetande, som löser av varandra. Uppgiften är ganska enkel; att prata och lära ut svenska till de nyanlända.

– Det kan vara slitigt ibland. Mångas historier är personliga och djupt sorgliga och i bland kan det behövas ett samtal vid sidan om när de behöver hjälp med ett privat problem, säger Erling Grahn.

Många nationaliteter är representerade, mest från Syrien förstås och den senaste månaden många ensamkommande från Afghanistan.

Turkan Kaya ansvarar för Kulturrums språkkafé och har upp till tio svenskar till sin hjälp. Hon vet själv hur det är att ta sig till ett nytt land. Hon behärskar turkiska och kurdiska vars språkfamilj inte ligger långt från den afghanska.

– Det gör att jag kan göra mig lite mer förstådd när det behövs. Annars försöker vi dela upp våra besökare efter kunskapsnivå. Det har hänt att vi tagit emot analfabeter. Det viktiga är att de kommer igång med språket, säger hon.

Kulturrum startar om efter helguppehållet den 7 januari, Röda Korset någon vecka senare.

Mer läsning

Annons