Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kväll för de hemlösa

/
  • publikmagnet. Rolf Lassgård var dragplåster när föreningen Kulturkaos i går ordnade en kväll till förmån för RIA:s arbete med hemlösa i Gävle. Han läste en monolog av en gammal Hoforsbo som blickade tillbaka på ett hårt liv och mindes hur mamman gick till kyrkan för prästens skull.Foto: Pernilla Wahlman
  • ord och ton. Bengt Söderhäll höll ihop programmet och bjöd själv på både dikt och sång. I en refräng fick han med sig publiken: ”Res alla jordens stegar på varandra. Låt alla jordens torn bli till ett enda. Så skyhögt är mitt tak i kväll. I min sal är alla stjärnor tända.”
  • arrangör. Elin Lindfors sjöng med bandet Loai på Musikhuset i går. Kvällen arrangerades av arrangörsföreningen Kulturkaos, med Elin som en av tre medlemmar, i samarbete med RIA, Musikhuset och Kulturell Allemansrätt.

Runt 80 personer tog del av skön musik, poesi och Rolf Lassgård på Musikhuset i går. Samtidigt bidrog de med

8 705 kronor till RIA:s arbete med hemlösa.


– Vi kanske inte gör allt, men i alla fall något, sade Elin Lindfors som sjöng med Loai.

Annons

Två år i rad har Larry Forsberg och Erik Süss fixat en julskiva med lokala artister som sålts till förmån för RIA:s arbete med hemlösa.

Totalt fick de in omkring 100 000 kronor.

– Vi tyckte att det var tråkigt att det inte skulle bli någon skiva i år, och tänkte att det kanske är vår tur att göra något nu, säger Elin Lindfors.

”Vi” betyder hon själv, Jimmy Jönsson och Marie Björk, som startat arrangörsföreningen Kulturkaos.

Resultatet blev en fullsatt kväll i Musikhusets kafé. Alla som medverkade ställde upp gratis.

Bengt Söderhäll, som till vardags är högskoleadjunkt och ordförande i Stig Dagerman-sällskapet, var konferencier, läste någon dikt och fick publiken att sjunga med i en sång. Och han var väldigt glad att kunna presentera Rolf Lassgård med ett rim som gick ut på att Lassgård i det här sammanhanget var en rookie.

– Genom åren har jag stött på en del rollkaraktärer som befunnit sig på samhällsstegens botten. De har lärt mig mycket om livet, sade Rolf Lassgård.

Sedan läste han ur Molly Johnsons bok Morbror Anders, som innehåller långa monologer av Anders Folke Andersson, som kom från Hoforstrakten och under sitt liv for runt på en rad institutioner.

– Hur kan du vara så dum morsan att du går till kyrkan för prästfan? Du tror visst att han är Gud du morsan. Han är inte mer Gud än jag, morsan. Då vart morsan så förskräckt, läste Rolf Lassgård med dialekt och darr på rösten.

Bland de lokala musikerna som uppträdde fanns Anna Frank, Loai, Kattis Larsson, Adora Eye med flera, och Marie Björk läste ur sin diktsamling Fragment.

På telefon berättar Marie Björk att mot kvällens slut klev folk spontant upp på scenen och höll små tal och lovordade initiativet.

– Vi är jättenöjda och glada, säger hon.

Mer läsning

Annons