Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En långpromenad för demokratin

/
  • Hafiz Imran Muhammad, eller kort och gott Imran, strannade till i Gävle under torsdagen och fredagen.
  • Inför promenaden köpte Imran nya skor.

Han går för kärlek, fred och integration.
32-årige Hafiz Imran Muhammad promenerar den drygt 40 mil långa sträckan Sundsvall–Stockholm. Under torsdagen och fredagen stannade han till i Gävle.

Annons

Han började sin långa vandring från Stora torget i Sundsvall den 24 juni. Syftet med "Kompispromenaden", som han kallar den, är att träffa människor och prata med dem.

– Jag vill sprida en känsla. En känsla av kärlek och fred och att alla är välkomna, säger Imran, som är hans tilltalsnamn.

Imran kom till Sverige 2010 från Pakistan. Där var han verksam som journalist i tio år. Numera studerar han journalistik på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Det var hans brinnande engagemang för integration och demokrati som fick honom att börja promenera mot Stockholm.

– Alla har ett ansvar i samhället och jag tror att den som vill förändra något också kan göra det. Det här är mitt sätt att försöka föra svenskar och invandrare närmare varandra. Det är viktigt att lära känna varandra, annars kan det aldrig bli demokrati på riktigt, säger Imran.

Under torsdagsförmiddagen promenerade han in i Gävle, där han stannar i ungefär ett dygn innan han fortsätter mot Uppsala. Han berättar att han ska besöka moskén, kyrkan och biblioteket – och givetvis folk han träffar på stan.

– Allt jag ber om är 30 sekunder. Jag presenterar mig och ber om att få ta en bild när personen jag träffar gör fredstecknet med fingrarna.

Imran berättar att han sedan lägger upp alla bilder på Facebook – och responsen han får är det som för honom vidare på resan.

– Det är det som gör att jag får energi. Vissa gånger har jag gått tolv timmar i sträck, men när jag pratar med folk försvinner tröttheten, säger han.

Mer läsning

Annons