Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny generation tennistalanger stormar fram

/
  • Några av alla 250 under 16 år som tränar med Gefle TK. Stående från vänster: Ella Bäcklin, Hannah Hedström, Julia Forsgren, Serena Amanuel, William ­Ehrenström, Evelina Larsson, Lisa Lundström.  Sittande: Klara Brandt, Tilde Jagare, Frank Jansson, Elliot Bennerdt, Thea Jagare.
  • Thea Jagare.
  • Tilde Jagare.

Thea Jagare är tio år. Hon har spelat i Båstad, stött på Björn Borg och har Djokovic som förebild.
– Jag tränar tennis måndag till torsdag. På fredagarna spelar jag innebandy, säger hon.

Annons

Thea Jagare är en av omkring 25 spelare från Gefle Tennisklubb som ställer upp i Scandic Gefle Open nästa helg. Totalt kommer runt 200 spelare från hela Sverige till tävlingarna på Gavlehov. Även om det svenska tennisundret har slumrat in en smula – hoppet just nu att försvara de blågula färgerna internationellt står till bröderna Ymer – så kan man nästan tala om ett Gävleunder.

Det är fullt i tennishallen varje dag. Mellan 16 och 19 tränar omkring 250 unga spelare upp till 16 år, bland annat av Tobias Melin som sedan ett och ett halvt år tillbaka är heltidsanställd av GTK. Orsak och verkan kan nog ses från båda håll i det fallet.

– Det är bra med en stor hall. Det ser vi nu när det blivit en sådan enorm ökning, bland annat genom våra projekt som minitennis och tennislekis. Det är en ny generation som stormar fram i Gävle, vi skriver in nya spelare hela tiden, säger Tobias Melin.

Ella Bäcklin och Lisa Lundström, två 13-åringar, tränar grundslag på en av banorna. De har båda besegrat spelare i sin åldersklass som tillhör topp 10 i Sverige. Lite längre bort står systrarna Tilde och Thea Jagare och bollar med varandra.

Thea började spela för fem år sedan, ditlockad av sin ett år äldre syster. Hon tycker allt är kul med tennis, både träning och matcher. I den senaste turneringen, Falu Nordsign Open, vann hon två klasser. Spelade nio matcher och vann alla.

– Men i en match spelade jag dåligt, då förlorade jag ett set, säger Thea som är väl bekant med namnet Björn Borg, vår störste spelare genom tiderna.

– Han var där i Falun, jag såg honom.

Annars är det en mer aktuell spelare som är hennes stora förebild. Serben Novak Djokovic, men inte bara för att han är smått ohotad världsetta.

– Jag gillar honom för han verkar vara så schysst när han spelar. Han kan applådera en motståndare som slår en bra boll, säger Thea Jagare.

Hon bor på Sätra och går i fyran på Engelska skolan. Cyklar 7,5 km varje dag. Spelar tennis och innebandy och gillar slöjd i skolan. "Just nu broderar jag, tidigare har jag gjort en raket i trä." Energi verkar det finnas så det räcker. Hon är en av många talanger inom Gefle TK, men hur långt det kan räcka är förstås svårt att säga.

– Det är en väldigt hård konkurrens, men vi har i alla fall goda förutsättningar här i Gävle just nu, säger Tobias Melin.

Själv har Thea Jagare målet klart för sig:

– Jag ska bli proffs!

Mer läsning

Annons