Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny generation tyngdlyftare

/
  • Fyshuset GK Gefle blev bästa klubb vid junior-SM i tyngdlyftning. Deltog gjorde Klas Ekberg, Linus Törnlund med Frida Söderman på ena axeln, Elvira Bergström, Jesper Granström, Alfred Bergström. Saknas gör Lovisa och Felix Henriksson.
  • Sveriges starkaste olympier genom tiderna. För Anders Bergström är träningsanläggningen Fyshuset en dröm som gått i uppfyllelse.

Träning fem dagar i veckan under ledning av olympiern Anders Bergström. Då kommer framgångarna snabbt för en ny generation tyngdlyftare i Gävle.

Annons

En vanlig träningsdag i Fyshuset på Brynäs. Väldige Anders Bergström sitter i receptionen tillsammans med sin sambo Sara Ghavani – ”det är hon som håller ordning på allt”. Det pustas , stånkas och smäller när vikterna rasar i golvet. Svag musik från en radio i ena hörnet av den 2 000 kvadratmeter stora lokalen. Här finns varken pastellfärgade out-fits, tv-apparater eller speglar.

– Det här är en träningsanläggning, fastslår Anders Bergström. Det hörs på namnet. Fyshuset, ett gym med alla redskap, men även fria vikter och möjligheter att både träna styrka och kondition.

Han har länge drivit en träningsanläggning i mindre format men hela tiden haft stora drömmar. De realiserades för knappt två år sedan då Fyshuset öppnade dörrarna. Utvecklingen därefter har vida överträffat förväntningarna. I dag har anläggningen 1 384 medlemmar som regelbundet tränar, från tio år upp till närmare nittio, och det är minsann ingen manlig bastion.

– Könsmässigt fifty-fifty, säger Anders Bergström. På morgonen när vi öppnar klockan fem tränar ett trettiotal hantverkare, och ibland en och annan gammal Brynässtjärna. Det brukar vara lika många tjejer som killar.

Det stora intresset har påskyndat starten av tävlingsverksamheten. Sedan årsskiftet representeras Fyshuset vid olika mästerskap. Bland annat har senioren Stefan Ågren tagit hem en NM-titel i ryck. Men det som särskilt kittlar Anders Bergströms hjärta är ungdomsverksamheten.

Han har utvecklat ett träningsprogram och en metodik som ett gäng unga lyftare tagit till sig. Bland de unga finns sådana som haft svårighet att hitta rätt i tillvaron, men som nu tack vare tyngdlyftningen stärkt både självförtroende och självkänsla.

– Att se unga människor utvecklas på det sättet är min belöning, säger Anders Bergström.

Medaljerna regnade över Fyshusets juniorer vid SM i Upplands-Väsby; tre guld, ett silver och två brons. Två lyftare har särskild lyskraft. Linus Törnlund, en sjuttonårig bjässe på 150 kilo, vann guld med 90 kilo i ryck och 123 i stöt. Han har bara tränat i ett halvår, men ”jag såg direkt vilken muskeltalang han är”. Betydligt lättare är Frida Söderman, en fjortonåring som tog guld i 48-kilosklassen och som redan är uttagen i landslaget och ska försvara de svenska färgerna vid nordiska mästerkapen i Norge.

Vi går runt i Fyshusets lokaler. Anders Bergström visar spinningrummet, utrymmet där golfarna kan träna sin sving och övervåningen med löpband, boxningssäckar och armbrytningsbord. I Fyshuset finns även tillgång till läkare, kiropraktor, massörer och psykolog. De hyr in sig i anläggningen där totalt tjugo har sin arbetsplats.

– På två veckor har vi nästan fått hundra nya medlemmar. Ännu har vi plats för flera som vill träna. Men när vi börjar närma oss 2 500 lär vi nog slå i taket, säger Anders Bergström med ett skratt.

Mer läsning

Annons