Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vecka för nyfikna

/

Under sportlovsveckan finns chans att prova massvis av aktiviteter. Och inte allt kräver snö eller pengar.

Annons

Här kan du läsa om sportlovet i Ockelbo och Älvkarleby.

Sportlov kan innebära chansen att prova något man aldrig gjort förut.

– Det är en ljuvlig känsla att flyga. Ni sätter fötterna på pedalerna, de som når, sedan håller ni i styrspaken lite löst. Det är bara små fina rörelser man behöver göra. Ungdomarna märker aldrig när jag släpper, sen flyger de själva!

Hasse Karlsson är tekniker och medlem i Valbo flygklubb, som ordnar provflygningar för unga under sportlovet.

– Vi har en motorseglare, en segelflygare med motor på om man säger så. Vi flyger mot stan, det blir ungefär en kvart för varje flygning, säger han.

För den som vill stanna på marken finns en simulator.

– Det förra flygplanet vi hade har de kapat av och tagit framdelen och byggt en simulator. Den har en stor skärm framför och en kupol som är sex meter hög, hela landskapet syns där precis som på riktigt.

Men det gäller att ha vädrets makter med sig för att kunna lyfta.

– Det skulle inte bli något bra på måndag, men kanske resten av veckan. Det får inte blåsa för mycket, säger Hasse Karlsson.

Men alla aktiviteter är inte beroende av väder – eller pengar. På Gävle högskola ordnas experimentverkstäder inom fysik och kemi.

– Vi samlas en grupp och det är mycket små experiment. Det är spännande, säger Maria Brodetcki på Rädda barnen, som samarrangerar.

Grupperna för kemiexperiment är redan fullbokade, eftersom det var populärt när experimenten kördes förra året.

– Men energiverkstaden är inte riktigt fullbokat än. Man vill ge lite intryck, så att barn blir intresserade av vetenskap, säger Maria Brodetcki.

Andra gratisaktiviteter som inte kräver snö eller lugn vind är bland annat att dekorera IDKA Kulturkiosken, där man uppmanas att lära sig skriva baklänges i skyltfönstret. Också ponnyridning, att programmera en robot, dansskola och en lång rad sportaktiviteter är kostnadsfria.

Mer läsning

Annons