Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engelska gymnasiet får starta i Gävle

/
 • GILLAR ENGELSKA SKOLAN. Sara Knowles, Emma Gustafsson och Adam Stark i årskurs nio på Engelska             skolan gläds åt beskedet att Engelska gymnasiet får starta i Gävle nästa år. ”Engelska skolan ger bra support, tycker jag. Men jag har inte bestämt mig om jag ska söka eftersom jag funderar på att läsa teknikprogrammet och det            kommer inte att finnas här”, säger Adam Stark.
 • LOKALERNA KLARA. Engelska skolans gymnasium på Brynäs stod klara och lärare hade rekryterats. Men tre veckor innan skolstarten beslutade kammarrätten att ta upp Gävle kommuns överklagan till prövning. I går kom beskedet att kommunens överklagande avslås. Gymnasiet får starta.

Engelska skolan tillåts starta gymnasium i Gävle. Kammarrätten i Stockholm avslår överklagandet från Gävle kommun.
– Det är underbart. Vi är så lättade. Nu startar vi hösten 2009, säger Steven Hunter, rektor på Engelska gymnasiet.

Annons

Eleverna hade blivit antagna, skolans nya lokaler på Brynäs stod klara och lärare hade rekryterats.
Men tre veckor innan skolstarten kom beskedet att Engelska gymnasiet inte kunde starta 20 augusti som planerat eftersom kammarrätten hade beslutat att ta upp Gävle kommuns överklagan till prövning.
– Vi hade 60 sökande i höstas, trots att vi fick ett sent besked från Skolverket och den stora osäkerheten i starten. Vi räknar med minst lika många sökande hösten 2009, säger rektor Steven Hunter.


Skolverket beviljade Engelska skolans ansökan om att få starta ett gymnasium i Gävle 2008, trots kommunens invändningar.
Gävle kommun överklagade då beslutet.I går kom domen från kammarrätten, som följer länsrättens linje och avslår Gävle kommuns överklagan. Enligt kammarrätten är de negativa följderna inte bestående och inte så stora att den nya skolan bör nekas kommunala bidrag.


Kammarrätten konstaterar att den konsekvensanalys som kommunen har gjort gäller i händelse av att samtliga friskoleansökningar i Gävle beviljas. Det saknas en konsekvensbeskrivning av vad som händer med den kommunala skolan om Engelska gymnasiet får tillstånd att starta.


Engelska skolans gymnasium medför inte att kommunen tvingas lägga ned någon av de befintliga gymnasieskolorna, menar kammarrätten.
– Det känns jätteroligt. Vi har massor med plats, lokalerna har stått tomma, säger Steven Hunter, som i dag lovar att bjuda alla eleverna i årskurs nio på tårtkalas.Under det här läsåret har niondeklassarna från Engelska skolan fått gå i de nya lokalerna.
– Det är jättebra att det blir ett nytt gymnasium. Jag funderar på att söka samhällsprogrammet. Det är lite mindre än hälften i min klass som tänker söka hit, säger niondeklassaren Sara Knowles.


Peter Hasch, s-ordförande i Gävle kommuns utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd är besviken över domen.
– Vi delar inte kammarrättens uppfattning. Men det är bara att acceptera och jobba vidare.

– Jag kommer inte att lyfta frågan i nämnden så det blir troligen ingen överklagan. Vi ska i stället jobba aktivt för att visa vilka kvaliteter den kommunala gymnasieskolan har, sett till andel utbildade lärare och lärartäthet står vi oss i konkurrensen.

Mer läsning

Annons