Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engesbergsbor överklagar radhusbygge – igen

/
  • Nära Engesbergs herrgård kommer nya radhus att byggas.

I Engesberg ska nya radhus byggas, något som de boende i området inte är nöjda med. Nu överklagar de beslutet till mark- och miljödomstolen.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om planerna för bebyggelse i Engesberg. Kommunfullmäktige tog i februari beslutet att nya radhus ska byggas i närheten av campingområdet i Engesberg, något som ett flertal av de boende eller berörda överklagade till Länsstyrelsen. Samtliga överklaganden avslogs dock, av anledningen att Länsstyrelsen anser att detaljplanen följer plan- och bygglagen vad gäller kultur- och naturintressen. Nu tas ärendet vidare till domstol.

Många av de överklagande till mark- och miljödomstolen framhåller Engesbergscampingens betydelse för Gävle som turistort. De menar bland annat att kommunen borde se till vad de menar är Gävles allmänintresse, snarare än "några få enskilda intressenter".

Lars Ekström med familj är några av de som har överklagat. Framför allt menar han att de planerade radhusen kommer att förstöra närområdet. Han är övertygad om att campingen kommer att påverkas och på sikt försvinna, och att människor inte längre kommer kunna nyttja Engesberg som det friluftsområde det i dag används till.

– Det tycker jag inte heller är riktigt rätt, förstöra friluftsområde dit alla som inte har stugor kan åka, här kan de gå och vandra, sitta och mysa och ha det bra med fika, det kommet de inte kunna göra på samma sätt, säger Lars Ekström.

De planerade radhusen kommer att uppföras en bit ifrån campingområdet. Det är ännu inte klart om frågan kommer att prövas av domstolen. Frågan om bostäder i Engesberg har redan varit uppe i mark- och miljödomstolen. Beslut om bebyggelse togs redan 2013 av bygg- och miljönämnden. Deras beslut upphävdes av domstolen på grund av felaktig hantering, då nämnden vid tidpunkten inte var behörig att ta beslut i frågan eftersom översiktplanen inte var godkänd då.

Mer läsning

Annons