Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enighet om hur småorterna bör utvecklas

Skolor, affärer, äldreboenden och samlingslokaler. Det är viktiga saker att värna på de mindre orterna i Gävle kommun. Det var politikerna i kommunfullmäktige överens om när det nya programmet för översiktsplan för Gävle kommun i går godkändes av kommunfullmäktige.

Annons

I programmet som senare ska leda fram till en ny översiktsplan för Gävle kommuns ytterdelar finns det flera övergripande mål för hur landsbygden och småorterna kan utvecklas när det gäller exempelvis byggande och markanvändning. Dokumentet har utarbetats i dialog med kommunmedborgarna och arbetet har hittills tagit tre år. Som Arbetarbladet tidigare berättat har politiker och tjänstemän valt att tydligt markera hur viktigt det är att de mindre orterna har kvar sin samhällsservice, som skola, omsorg och platser för möten och aktiviteter.

– Det handlar om att man ska kunna leva här fullt ut hela livet. Dialogen har varit en framgångsfaktor och många har känt att deras synpunkter har tagits med. Det är bra att vi även kan peka på tysta och lågstrålande områden i vår kommun, sade Per Johansson (S) inför beslutet.

Flera politiker pratade även om hur viktigt det är med kommunikationer, som bra kollektivtrafik och cykelvägar. Tågstopp i Hamrångebygden ville många också att man ska jobba för.

Mer läsning

Annons