Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enigheten spräckt om kulturhuvudstad

Det finns ingen total enighet för att satsa 100 miljoner kronor om Gävle utses till europeisk kulturhuvudstad 2014. Moderaterna röstade nej i kommunstyrelsen. – Det är oförsvarbart att satsa de pengarna, säger Ann-Sophie Mattisson, m.

Annons

Frågan om att lämna in Gävles ansökan till att bli europeisk kulturhuvudstad 2014 och att satsa 100 miljoner kronor ur kommunens kassa om Gävle vinner titeln var uppe till beslut i kommunstyrelsen i går. Den breda enighet som politikerna visade upp när satsningen presenterades på en presskonferens i förra veckan visade sig inte vara så grundmurad som man ville ge sken av. Alla de tre moderater som tjänstgjorde vid mötet röstade nämligen nej till att lämna in en ansökan.

– Gävle har problem inom så många andra områden att vi inte har råd. Socialtjänsten och skolan behöver pengar och vi har inte lagat hålen i vägarna. Det går inte att ha en sådan kulturhuvudstad, säger Ann-Sophie Mattisson, m, som ersatte frånvarande oppositionsrådet Inger Källgren Sawela, m, när beslutet skulle fattas.

Argumentet att pengarna inte tas från nämndernas budgetar utan redan finns avsatta i kommunstyrelsens medel för särskilda utvecklingsinsatser tycker hon inte håller.

– Det går inte att förklara för människor att det finns olika potter. Allt vi har att handskas med i kommunen är skattepengar.

Enligt Ann-Sophie Mattisson hölls en intern omröstning i moderaternas fullmäktigegrupp i förra veckan. Där vann nej-sidan överlägset, trots att Inger Källgren Sawela tidigare hade gått ut och sagt sig stå bakom satsningen.

– Det får stå för henne. Hon hade inte förankrat det i gruppen och vi hade inte haft några större diskussioner om det.

Kommunalråd Carina Blank, s, tycker att det är synd att inte moderaterna ställer upp bakom ansökan. Tidigare har Gävle stoltserat med att den totala enigheten är en styrka jämfört med de andra kandidaterna. Det har också framhållts som ett viktigt kriterium för att vinna titeln.

– Men enigheten är ändå stor. Jag tror inte att det här påverkar Gävles chanser, säger Carina Blank.

Kommunfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet om att lämna in Gävles ansökan vid sitt sammanträde 20 oktober. Ansökan ska sedan skickas in senast 31 oktober.

Arbetarbladet fick i går inte tag på Inger Källgren Sawela.

Mer läsning

Annons