Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkel undersökning ska rädda många liv

/
  • initiativtagare. Kärlkirurgen Khatereh Djavani på Gävle sjukhus har drivit igenom att landstinget Gävleborg – som femte landsting i Sverige – nu ska börja med så kallad bukaortascreening. Det vill säga undersökningar av alla män över 65 år för att hitta försvagningar på stora kroppspulsådern innan de brister.

Varje år dör närmare 1 000 svenskar av att stora kroppspulsådern spricker i buken. För att rädda liv börjar landstinget Gävleborg i dagarna med förebyggande undersökningar av alla 65-åriga män.
– Vi hoppas att så många som möjligt ska komma, säger överläkaren Khatereh Djavani på Gävle sjukhus.

Annons

I förra veckan fick Folke Sidenström väldigt ont i magen. Smärtan tilltog efter hand men han förstod själv inte hur allvarligt det var.
– Jag trodde att det kanske var stopp i urinblåsan. Att det kunde vara aortan hade jag inte en tanke på, säger han.Men när han till slut kom in till akutmottagningen i Gävle visade det sig att stora kroppspulsådern hade brustit i buken. Ett oerhört allvarligt tillstånd som varje år kräver 1 000 svenska mäns liv. Av de som kommer till sjukhus och opereras dör varannan.

Men Folke hade tur.
Tack vare att han kom in till sjukhus och att blödningen i hans fall inte gick så snabbt hann kärlkirurgen Khatereh Djavani operera honom. Genom att gå in via ljumsken lyckades hon sätta in ett rör för att täppa igen hålet och stoppa blödningen.Men det är långt ifrån alla fall som slutar lika lyckligt. Därför ska landstinget Gävleborg nu börja undersöka alla 65-åriga män i länet – innan aortan hinner brista.

Med en snabb och enkel ultraljudsundersökning kan man nämligen lätt se om det finns en utbuktning på kroppspulsådern som riskerar att gå sönder.

Om man hittar en stor utbuktning kan man operera direkt och förstärka kärlet. Mindre bråck följs i stället upp årligen för att se hur de utvecklas.
– Genom att göra det här kan vi undvika lidande och rädda liv, säger Katereh Djavani.Landstinget räknar också med att satsningen på sikt kommer att löna sig även ekonomiskt då det krävs stora resurser för att vårda de patienter som drabbas av brusten kroppspulsåder.Skälet till att det bara är män som ska undersökas är att sjukdomen är fem gånger vanligare bland män än kvinnor.
– Kommer det studier som visar att även kvinnor bör undersökas så kommer vi att göra det, säger Katereh Djavani.

De första kallelserna går ut i dagarna och undersökningarna börjar 6 mars. Förhoppningen är att så många som möjligt ska komma. I Uppsala där man började med detta för tre år sedan har 84 procent av de som kallats också kommit. En mycket hög siffra.Och Folke Sidenström uppmanar också alla att gå. Så att de slipper att drabbas av samma öde som han – eller ännu värre.
– Får man chansen ska man absolut ta den. Jag vill inte att någon annan ska behöva gå igenom detta, säger han.

Mer läsning

Annons