Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensam är stark - långlivat koncept i klassisk Gävlebutik

/
  • Annica Holmgren är ny ägare till Bryntes Optik. Ett klassiskt inslag i Gävles stadsbild. Bryntes har funnits sedan 1922.
  • Nödvändigt redskap för syns skull.

Sedan 1922 har Bryntes Optik funnits i Gävle. Den klassiska butiken skiljer ut sig för att den är helt fristående. Det konceptet lever kvar även med nya ägaren ­Annica Holmgren.

Annons

Hon är redan hemtam i branschen, med trettio års erfarenhet, och i butiken där hon arbetat som optikerassistent. Med ålderns rätt vill nu Gert Ohlson fasa ut sig till ett pensionärsliv och därför har ägarbytet skett.

– Att någon ur personalen ville ta över var precis vad vi ville. Det här kommer att bli bra, säger Gert Ohlson.

Familjen Brynte öppnade vid centralstationen för 94 år sedan. Den nuvarande positionen mitt emot Stadshuset skaffades 1986. Åtta år senare tog Gert och Agneta Ohlson över.

Det är således ett inarbetat varumärke som Annica Holmgren nu ska förvalta. En ny optiker är på väg in som ska ersätta Gert Ohlson så småningom. Själv har nya ägaren inga tankar i den vägen.

– Jag trivs så bra i min roll som butikschef och optiker­assistent. Bredden och omväxlingen i arbetsuppgifterna med verkstad, kontor och butik gillar jag.

Tack vare egen verkstad kan Bryntes både reparera bågar och sätta in nya glas i gamla bågar. Sortimentet är handplockat och särskilt utvalt. De brukar åka själva till Milano för att hitta egna märken. Allt i kraft av att butiken inte ingår i en rikstäckande kedja. Eller som Gert Ohlson säger: ”Ensam är stark.”

– Det är vi ensamma om i Gävle att vara och det är också ovanligt i landet i stort, säger Annica Holmgren.

Att gå från anställd till arbetsgivare är förstås ett stort steg. Annica Holmgren tycker dock att Drottninggatan börjar leva upp med bland annat nya hem­inredningsbutiker. Kundkretsen är väl inarbetad med allt från bebisar i vagn – det förekommer faktiskt av medicinska skäl – till 99-åringar.

– Vi ska fortsätta att ha ett kundvårdande fokus, säger hon.

Tunga och tjocka bågar är ute, nu är det runda former och cat eye, kattliknande bågar, som gäller. Utbudet av kontaktlinser i dag är stort och omfattar flera olika synfel.

Nästa helg blir ägarbytet officiellt och manifesteras med en nyöppning med erbjudanden och leverantörer på plats.

Mer läsning

Annons