Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entreprenörsandan lyftes fram

/
  • Lars Eldh, rådgivare för nyföretagare, efterlyste större möjligheter för företagare att sälja sina tjänster inom vård och omsorg.
  • Debatten leddes av Sofia Nerbrand som försökte få klara svar från bland andra politikerna Jörgen Blomqvist (S) och Ulla Andersson (V).

En batterifabrik löser inte Gävleregionens problem med jobb som försvinner, alltför få nya företag och hög arbetslöshet.

Den slutsatsen var utgångspunkten för en debatt med företagare och politiker i Sjömanskyrkan i Gävle på torsdagskvällen.

Annons

En norsk forskare, Petter Hojem, berättade om förslagen i skriften "En ny giv för Gävle".

– Uveckla entreprenörsandan! Det lokala näringslivet måste få bättre möjligheter att växa, sa han med adress till politikerna.

Peder Malmlöf, en av Ericssoningenjörerna som nyligen blivit egna företagare och startat Gefle Testteknik, pekade på ett av problemen:

– Många i Gävle har jobbat många år i stora företag. Det är ett stort steg att göra något annat. Det är viktigt att skapa kreativa miljöer där entreprenörsandan kan växa. Många av oss har unik kompetens men svårt att se vad vi kan erbjuda på en öppen marknad.

Helene Åkerlind, ledare för Ung Företagsamhet i Gävleborg, pekade på betydelsen av att stödja UF-företagande i skolorna. Hon efterlyste mer samarbete mellan olika aktörer så att de unga entreprenörerna kan bli företagare snabbare.

När politikerna tog över omvandlades diskussionen till valdebatt.

På ena kanten satt Ulla Andersson (V) och Jörgen Blomqvist (S) och på den andra Hans Backman (FP), Lennart Sjögren (KD) och Anders W Jonsson (C).

– Vi har ingen brist på människor med idéer men brist på förmåga att tänka annorlunda, sa Lennart Sjögren.

– Gävle är ingen bruksort längre men i stadshuset är Gävle fortfarande bruksort, sa Anders W Jonsson och tog det omskrivna exemplet med SOS-kioskens ägare som stötte på patrull när han ville flytta ett cykelställ för att kunna bygga ut.

Ulla Andersson och Jörgen Blomqvist pekade i stället på satsningar som kommunen gjort för utvecklingen i Teknikparken och i hamnen.

– Men det finns mycket mer att göra, bland annat ordna mer utbildning, sa Ulla Andersson.

Mer läsning

Annons