Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erfarna politikern om krisen i Miljöpartiet: Svårt att hitta ersättare om språkrören tvingas gå

/
  • Bodil Valero säger att det är djupt tragiskt att krisen smittar av sig på hela partiet.
  • Anders Schröder säger att distriktet ännu inte bestämt sig för någon hållning i frågan om ledarskapet än.

Efter de senaste veckornas turbulens i Miljöpartiet ställde språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson sina platser till förfogande under måndagen.
Bodil Valero, europaparlamentariker från Gävle, säger att det är bra av dem att göra det.
– Det visar att de förstår allvaret, säger hon.

Annons

Under de senaste veckorna har det blåst hårt runt Miljöpartiet. Bostadsministern Mehmet Kaplan avgick efter en rad incidenter som att ha setts på samma middag som högerextrema Grå vargarna.

Yasri Kahn var på väg in i partistyrelsen – men fick dra tillbaka sin kandidatur efter att det blivit allmänt känt att han inte tog kvinnor i hand.

Även språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin har fått sin beskärda del av kritikstormen. Åsa Romson för att ha kallat terrordåden mot World trade center 2011 för "elfte septemeber-olyckorna" och Gustav Fridolin för att ha berättat att han inte förstått hur kvinnor uppfattar män ställningstagande inte skaka hand med dem.

LEDARE: En förståelig chimär

Bodil Valero är europaparlamentariker från Gävle. Eftersom hon jobbar mycket med Turkiet-frågor tycker hon att det är extra beklämmande att det har kommit uppgifter om partivänner som stödjer AKP-ledaren Erdogan som styr i Turkiet.

– Det känns väldigt främmande att vissa försvarar honom och det han gör. Det stämmer inte överens med våra värderingar. Han inskränker yttrandefriheten och domarnas möjlighet att jobba självständigt. Ingen med miljöpartistisk ryggrad kan acceptera det han gör. Då kan man välja att engagera sig någon annanstans, säger Bodil Valero.

Hon säger att det värsta med den senaste tidens kritikstorm är att den smittar av sig på hela partiet.

– Det är så många som lagt ner hela sin själ för att man ska kunna driva de frågor man tror på. Här om dagen var Åsa Romson med om att teckna ett klimatavtal som är jätte - jätteviktigt för hela världen. Men det hamnar i skymundan av de här tråkiga händelserna. Det är jättetragiskt, säger Bodil Valero.

LÄS MER: Miljöpartiets språkrör ställer sina platser till förfogande

Att språkrören ställer sina platser till förfogande säger hon är bra. Det visar på att de förstår allvaret i situationen. Men att de skulle tvingas bort från sina platser ser hon inte som lika troligt.

– Det är kongress om mindre än en månad. Det är väldigt svårt – det är bara några veckor kvar och det finns inte en rad kronprinsar och prinsessor som står på tur att ta över. Det kan säkert finnas många som är hugade – men det är inte lika säkert att det finns någon som är lämplig, säger hon och fortsätter:

– Det är en svår fråga och det finns inga lätta svar. De är upp till kongressen att bestämma. Om kongressen är väldigt missnöjd får de gå.

LÄS MER: MP:s krismöte ställdes in – MP-ledare i Gävleborg vill inte kommentera turbulensen

Även om situationen är tuff tror hon att det på sikt kan bli en nyttig lärdom för partiet.

– Vi har inte varit med om sådan här drev tidigare och jag tror ju faktiskt att man måste gå igenom tuffa perioder för att bli stark. Jag tror att partiet kommer att lära sig någonting av det här. Just nu ser det väldigt mörkt ut och om man inte lär sig något är det såklart inte bra.

Hon säger att man inom partiet varit naiva och att partiledningen inte varit kapabel att hantera kritiken.

– Jag tror att vi måste ta lärdom från vad som skett. Någonstans har det funnits en godtrogenhet eller en naivitet. Vi har inte varit utsatta för sådana här drev tidigare, säger hon och fortsätter:

– Vi är ett väldigt öppet parti och vill att människor ska vara engagerade. Men vi måste ta lärdom av att man som förtroendevald måste vara väldigt noga med vem man umgås med så att man inte blir anklagad för en massa saker man kanske egentligen inte tycker. Det gäller att vara uppmärksam på vilka man umgås med och att vi inte ger vika för våra värderingar, säger Bodil Valero.

LEDARE: Miljöpartiet måste få ordning på verksamheten

Anders Schröder är riksdagsledamot från Gävle. Han håller med om att det är en tung tid som partiet går igenom just nu. Enligt honom har inte distriktet hunnit bestämma sig för någon hållning i frågan om ledarskapet än.

– Presskonferensen annonserade vid halv tolv i dag (måndag). Det är för tidigt att säga något än, säger han.

Han hoppas på att hela partiet ska kunna ha en bra diskussion om hur man ska gå vidare inför kongressen.

Tror du att Åsa Romson och Gustav Fridolin kan sitta kvar efter det som har hänt?

– Det är upp till partiet att avgöra. Jag kan konstatera att man behöver ett förtroende från allmänheten för att leda partiet i ett val och särskilt Åsas siffror är väldigt låga just nu. Men i slutändan är det partiet som bestämmer, säger han.

Mer läsning

Annons