Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erika lämnade Japan

/

UD och Strålsäkerhetsmyndigheten avråder nu från alla resor till Japan.

Men bland de svenskar som befinner sig i Japan råder delade meningar.

Erika har nyss rest hem till Sverige, Alexander har ännu inte bestämt sig och Margarita tänker stanna kvar.

Annons

I Japan evakueras ett allt större område runt de skadade kärnkraftverken i Fukushima. På torsdagen utökades det till åtta mils radie.

Många svenskar väljer nu att resa från Japan. Arbetarbladet har pratat med tre personer från Gästrikland som alla resonerar på olika sätt.

Vill stanna
Margarita Palmqvist, 28, från Hofors, som i flera dagar efter jordskalvet satt isolerad i en by sju mil från Fukushima, är åter i sin bostad utanför Tokyo. Hon har bestämt sig för att stanna i Japan.
– Jag vill stanna här, det är närmast kärnkraftverken som det är farligt. Men om det blir värre så åker jag och min pojkvän till hans föräldrar i södra Japan, berättar hon.

Erika Park, 26, är bosatt i Gävle och studerar till hälsopedagog vid högskolan. Hon har de senaste sju månaderna haft ett studieuppehåll och bott hos sin bror i Tokyo. Hon har valt att resa tillbaka till Sverige.
– I söndags bestämde jag mig för att åka. Hade det bara varit jordskalvet så hade jag stannat kvar, men kärnkraften kan man inte skydda sig mot.

Stressigt att vara i Tokyo
Erika befann sig i en butik på femte våningen när jordskalvet inträffade i fredags. Hon har inte bestämt sig om hon tänker resa tillbaka.
– Om det går att åka tillbaka så gör jag det, men det beror på om de får ordning på kärnkraften. Det var en väldig stress att vara i Tokyo dagarna efter skalvet.

Alexander Helsing, 21, språkstudent bosatt i Yokohama, vill stanna kvar i Japan men har inte bestämt sig. Han befinner sig just nu hos vänner i Osaka – längre bort från Fukushima.
– Mina föräldrar vill att jag åker hem. Just nu känns det okej, men om det blir mycket värre så reser jag kanske tillbaka till Sverige.

Mer läsning

Annons