Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ersättningarna har tunnats ut"

– Det har varit en för svag fördelningspolitik helt enkelt, säger Raimo Pärssinen, s.
– Jag tror ändå att fler i arbete är lösningen, säger Tomas Tobé, m.

Annons

 

De som har det sämst ställt ekonomiskt har fått det ännu sämre i förhållande till samhället runt omkring. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Raimo Pärssinen från Hofors är självkritisk.
– Om vi tittar på taket i a-kassan, innan vi höjde det lite för något år sedan så hade det legat på 640 kronor per dag sedan början av nittiotalet. Samma sak med underhållsstödet. Värdet på ersättningarna har helt klart tunnats ut och det är inte bra, säger han.
Dels förklarar han det med nittiotalets ekonomiska kris i statsfinanserna, det fanns inget utrymme för höjda ersättningar.
– Sen har fördelningspolitiken har hamnat i skymundan inom partiet. Men jag tror inte att en majoritet av svenskarna egentligen är för att öka klyftorna, säger Raimo Pärssinen.
Tomas Tobé, moderat riksdagsledamot från Gävle, känner igen bilden att inkomstklyftorna har ökat.
– Jag tror verkligen att det enda som kan bryta utvecklingen är att fler kommer i arbete, säger han.
:Men merparten av den grupp som rapporten beskriver har sjuk- och aktivitetsersättning och bedöms alltså inte som arbetsföra. Bör något göras för att förbättra situationen för de som inte kan ta ett arbete?
– Det skulle i så fall vara höjda ersättningar, men jag tror inte att det är någon bra lösning. Vi har ändå bland de bästa ersättningarna i världen, säger han.

 

Mer läsning

Annons